België verlengt termijn IBR-vaccinatie en zet in op versnelde afvoer van positieve dieren

Nadat dit voorjaar op een aantal runderbedrijven Infectieuze Boviene Rhinotracheïtis (IBR) is geconstateerd, verlengt de Belgische overheid de mogelijkheid om runderen te vaccineren tegen de ziekte. Getroffen bedrijven worden daarnaast verplicht om positieve dieren te ruimen.

Belgi%C3%AB+verlengt+termijn+IBR%2Dvaccinatie+en+zet+in+op+versnelde+afvoer+van+positieve+dieren
© Job Hiddink

Aanvankelijk verliep de termijn om te mogen vaccineren af op 1 april 2024. Dit is nu verlengd tot 1 april 2025. De verlenging geldt enkel voor bedrijven die besmet zijn geraakt en zo verdere besmettingen kunnen voorkomen en voor bedrijven die vrij zijn van IBR mét vaccinatie.

Bedrijven die de status 'IBR-vrij' na 1 mei verliezen, moeten positieve dieren binnen negentig dagen afvoeren naar het slachthuis. Ook voor andere bedrijven is het de bedoeling dat ze op termijn positieve dieren afvoeren en daarna de status 'IBR in transitie' halen. Het uiteindelijke doel is de status 'IBR-vrij'.

Met de versnelde afvoer wil België in 2027 de officiële status 'IBR-vrij' verkrijgen. Vooralsnog moeten vleeskalverbedrijven en afmestbedrijven minimaal de status 'besmet' hebben. Hiervoor volgen nog aanvullende maatregelen.


Hogere bijdrage

Voor de huidige maatregelen heeft de overheid 2 miljoen euro uitgetrokken. Dit is nodig om de kosten van de versnelde afvoer te dekken. Daarnaast wordt de bijdrage voor rundveehouders aan het Diergezondheidsfonds verhoogd.

Deze week zijn drie nieuwe besmettingen geconstateerd. In één geval gaat het om een rund met IBR-verschijnselen op een afmestbedrijf. Twee andere bedrijven, in Oost- en West-Vlaanderen, kwamen aan het licht nadat ze runderen van een bedrijf kochten dat later besmet bleek. Vervolgens werden de contactbedrijven getraceerd. Op beide bedrijven had het virus zich inmiddels verspreid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    24° / 12°
    20 %
  • Woensdag
    19° / 15°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer