Eerste vaccin tegen blauwtong goedgekeurd en beschikbaar
Het eerste vaccin tegen blauwtongvirus type 3 (BTV3) is goedgekeurd door demissionair landbouwminister Piet Adema. Van het vaccin zijn binnen enkele dagen tot een week 1 miljoen doses beschikbaar en twee weken later nog eens 1 miljoen doses. Dierenwelzijnsproblemen door uitbraken van BTV3 zijn daarmee te voorkomen.
Het vaccin, geproduceerd door de Spaanse farmaceut Syva, is door middel van een versnelde procedure goedgekeurd voor gebruik. Het Bureau Diergeneesmiddelen van het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (aCGB) en het College toelating diergeneesmiddelen hebben positief geadviseerd over de toelating.
Adema: 'De afgelopen periode is verschrikkelijk geweest voor zowel de dieren die met het blauwtongvirus waren besmet als de houders van deze dieren. Ik ben blij met het harde werk dat is verzet door alle betrokken partijen, waardoor we mede door een versnelde toelating in zo'n korte tijd een veilig vaccin beschikbaar hebben. Dierenartsen starten nu zo snel mogelijk met vaccineren, zodat de dieren en houders hopelijk een rustige zomer tegemoet kunnen.'
Versnelde beoordeling
Op verzoek van de minister is er gebruikgemaakt van een versnelde beoordeling van het vaccin, zodat het zo snel mogelijk beschikbaar kon komen voor de Nederlandse markt. De toestemming voor gebruik van het vaccin wordt alleen gegeven zodra er voldoende informatie beschikbaar is over de werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit.
Syva heeft de effectiviteit van het vaccin getest op een diermodel dat is gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en ontwikkeld door Wageningen Bioveterinary Research. Door de goede afstemming tussen de farmaceut, Bureau Diergeneesmiddelen van het aCGB, Wageningen Bioveterinary Research en het ministerie is er in korte tijd een vaccin beschikbaar.
Naar verwachting zijn binnen enkele dagen tot een week 1 miljoen doses vaccins beschikbaar. Twee weken later volgt er naar verwachting nog een batch van 1 miljoen doses vaccins. De vaccins worden geleverd aan de groothandel. Dierenartsen kunnen daar de vaccins kopen en vervolgens een afspraak inplannen met de dierhouders om te vaccineren.
Het vaccin is voor zowel schapen als runderen beschikbaar. Er zijn rond de 1 miljoen schapen in Nederland waarvoor per schaap één dosis vaccin nodig is. Runderen moeten twee keer worden gevaccineerd, met een tussenperiode van enkele weken voordat ze optimaal beschermd zijn. Dit betekent dat er binnen enkele weken voldoende vaccins beschikbaar zijn om alle schapen te vaccineren en een groot deel van de runderen.
Strategie voor vaccinatie
De sector heeft, mede op basis van de adviezen van de Deskundigengroep Dierziekten, een strategie opgesteld om de vaccins te verdelen. De hoop is dat de komende periode voldoende gevaccineerd kan worden om grote besmettingen in de zomer te voorkomen. Naar verwachting beginnen de vaccinaties aan de randen van het besmette gebied en gaan deze vervolgens naar binnen toe.
Vaccinatie van schapen is daarbij vooral nodig, omdat deze dieren de ernstigste ziekteverschijnselen en het hoogste aantal sterfgevallen laten zien. Vaccinatie van runderen is van belang, omdat dit de voorkeursdieren zijn van de knutten die blauwtong verspreiden en ook het meest virus uitscheiden. Vaccinatie van runderen voorkomt dus een verdere verspreiding van blauwtong. Geiten hebben het minst last van blauwtong en worden grotendeels binnen gehouden in een omgeving die niet de voorkeur van knutten heeft.
De verwachting is dat de Spaanse farmaceut nog meer doses vaccin gaat produceren en dat er ook nog een ander vaccin op de markt komt.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 6480 T2 Dyna-6
2007, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6120M (ZOB) #31386
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn FC 313 F frontmaaier
2007, P.O.A.
-
New Holland Tractor T5.95 (MG) #145089
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %