Duits autovaccin tegen blauwtong per direct van markt
In Duitsland is het autovaccin tegen blauwtong per direct van de markt gehaald. Na de eerste testvaccinaties zijn enkele dieren toch ziek geworden. Aanvullend onderzoek wijst uit dat de dieren besmet zijn met blauwtong.

Hoe het virus de schapen heeft bereikt, is nog onduidelijk. Een bekend risico bij het gebruik van autovaccins is dat het vaccin het virus kan overdragen wanneer het virus niet voldoende is afgedood. Waarschijnlijk is dat in Duitsland het geval, schrijft vakblad Het Schaap. Anderzijds is in Duitsland al sprake is van viruscirculatie. In Nederland zijn tot en met maandag 22 april nog geen meldingen van besmettingen binnengekomen.
De Duitse farmaceut van het autovaccin heeft de Nederlandse en Duitse dierenartsen die het vaccin hebben besteld schriftelijk geïnformeerd over het van de markt halen van het autovaccin. Alle vaccins die al zijn geleverd, worden teruggehaald.
In Nederland is een enkel dier gevaccineerd met het autovaccin. Die vaccinatie vond minder dan twee weken geleden plaats. Bij deze dieren zijn nog geen ziekteverschijnselen waargenomen. Verreweg de meeste Nederlandse aanvragen voor het vaccin stonden nog op 'in bestelling'.
Kamervragen
Er was in de afgelopen week veel te doen over het autovaccin. Dat blijkt ook uit het feit dat er Kamervragen over zijn gesteld. Het gebruik van het vaccin werd in Nederland ontraden, maar het gebruik ervan door dierenartsen was niet verboden. Dat verandert nu het autovaccin van de markt wordt gehaald. 'Het gevolg is dat er nu geen enkele mogelijkheid is om te vaccineren tot een commercieel vaccin beschikbaar is', geeft dierenarts Reinard Everts aan.
Everts noemt het gunstig dat de temperaturen op dit moment relatief laag zijn. Dat remt de ontwikkeling van de knut. Desalniettemin spreekt hij van een race tegen de klok. Dat er een commercieel vaccin komt, staat buiten kijf. De vraag is echter wanneer precies en in welke hoeveelheid.
Everts: 'Wanneer het vaccin er is, duurt het drie weken voor een dier immuniteit heeft opgebouwd. Het liefst willen we dat alle dieren zijn beschermd voordat de knut massaal gaat vliegen.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners




Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger Jumbo 8010L
2016, P.O.A.
-
Valtra T162e Versu
Gebruikt, P.O.A.
-
Lely Splendimo 900MC vlindermaaier
2015, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320FC Frontmaaier
2015, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %