Banden met scharnierende wangen getest op twee plekken in Nederland
De eerste banden van de Galileo CupWheel zijn in Nederland getest. Door hun scharnierende wangen platten ze enorm af in de lengte. Tegelijk zijn ze ook in transport te gebruiken. Loonbedrijf Van Lingen in het Friese Warfstermolen schroefde de banden onder zijn TM en gebruikt ze bij het mest strooien op natte percelen.
In dit natte voorjaar gaat er veel aandacht uit naar brede banden, luchtdrukwisselsystemen of alternatieve banden. Sinds enkele maanden worden twee sets CupWheel in Nederland getest via Galileo-importeur en bandenspecialist Heuver Tyres in het Overijsselse Hardenberg.
De CupWheel-banden hebben stevige maar ingevallen wangen die naar binnen scharnieren. Daardoor is er minder lucht nodig in de luchtkamer en een maximale afplatting, in principe meer dan een VF-band. Doordat er vooral afplatting in de lengte is, wordt de CupWheel vaak vergeleken met een rupsonderstel en dus ook wel bandrups genoemd.
Vier nokken aan de grond
De CupWheel heeft altijd vier nokken aan de grond bij een druk van minimaal 0,5 bar. Vergeleken met een normale band zou er meer zijdelingse stabiliteit moeten zijn, doordat de band minder zwabbert op uitdijende wangen. Ook scherpe voorwerpen krijgen minder kans om de wang te beschadigen.
Volgens de bandentabel mag de CupWheel bij 40 kilometer per uur 5.210 kilo dragen. 50 kilometer per uur kan op 1 bar bij een last van 5 ton. Om beschadiging te voorkomen, mogen de bovenste en onderste lip elkaar niet raken. Een luchtdrukwisselsysteem is aanbevolen, maar zonder kan ook.
Volgens de tabel kan er bij 0,6 bar 40 kilometer per uur worden gereden bij een belasting van 3.870 kilo. Minimale druk in de tabel is 0,4 bar. Dan is het mogelijk 30 kilometer per uur te rijden bij 3.200 kilo.
Vijftien jaar
De CupWheel-banden van het Israëlische Galileo zijn vijftien jaar geleden geïntroduceerd. Eerst vooral met kleine maten voor verreikers, schrankladers met de CupWheel-serie SkidCup en de banden voor pivotberegeningsinstallaties (IrriCup). Later kwam de ontwikkeling op gang met grotere maten voor trekkers in de serie AgriCup.
In 2013 verkocht Galileo het concept in licentie aan de Tsjechische fabrikant Mitas. Die bracht de banden op de markt onder de naam PneuTrac. Mitas werd overgenomen door Trelleborg. Dat bedrijf is nu samen met Alliance, een van de merken van de Japanse bandenfabrikant Yokohama. Vandaar dat de PneuTrac-banden nu onder het Trelleborg-label te koop zijn.
In Nederland zijn deze banden verkrijgbaar in kleine maten voor bijvoorbeeld smalspoortrekkers. Verdere samenwerking is er hierin niet tussen Galileo en Trelleborg.
Het gaat om banden met maat 710/70 R38-CW en de kleine 600/65 R28-CW die Galileo weer bij zijn landgenoot Alliance laat maken. De banden draaien sinds december bij WUR Open Teelten in het Flevolandse Lelystad. Daar zijn ze onder een 200 pk Fendt 820 Vario met vijfschaarwentelploeg gemonteerd.
Acht sets
Loonbedrijf Van Lingen in het Friese Warfstermolen testte de tweede set banden onder een New Holland TM140 met Rolland-meststrooier erachter. In totaal komen er acht sets naar Nederland.
Van Lingen is gewend met VF-banden te rijden onder zijn acht trekkers. Zijn ervaringen met de CupWheel zijn na honderd uur positief. 'De wangen lossen goed, er blijft geen grond in kleven en ze trekken als een beer. Er is voldoende tractie en amper slip, zeker niet bij dit werk met de mestverspreider op nattere graspercelen', stelt hij.
'Net als bij onze VF-banden is er wat onbalans, als ze nog koud zijn of als ze even stil hebben gestaan. Als de banden warm zijn, merk je daar niets meer van.'
Manometer
De band moet zich na montage even zetten om de velg. Daarom moet de chauffeur de druk goed in de gaten houden. Standaard is er dan ook een manometer gemonteerd in de bijbehorende velg om de druk direct af te kunnen lezen.
Bij de banden horen velgen met een verstevigde versterkingsring in de hoornrand. Deze worden gemaakt bij Bevri Wheels in het Flevolandse Zeewolde. De velgen zorgen ervoor dat insnijden, ook tijdens de montage, wordt voorkomen. Van Lingen heeft speciale adapterplaten om de banden met velg te kunnen wisselen tussen zijn trekkers.
Een prijs van de banden is nog niet bekend, maar ze zullen hetzelfde kosten als reguliere banden in het topsegment.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
GA7301
Gebruikt, € 5.500
-
Gandy P45 Forage Granulaatdoseerapparaat
2015, € 950
-
Iseki SXG15H
2009, P.O.A.
-
Fendt 718S4 ProfiPlus RTK
2018, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Programmaleider Landbouw (stikstof en water) 32 uur
Natuur & Milieu - Utrecht
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Vrijdag6° / 5°10 %
-
Zaterdag4° / 3°10 %
-
Zondag8° / 3°10 %