Brussel komt Nederland tegemoet en wil renure toelaten
De Europese Commissie gaat op klemmend verzoek van Nederland plannen maken om uit gewone mest gemaakte kunstmestvervanger toe te laten.
Het kabinet is blij met deze toezegging, na een reeks tegenslagen voor de Nederlandse landbouw uit Brussel. Nederland, dat het stikstofprobleem nog altijd voelt knellen, denkt met het kunstmestalternatief renure meerdere vliegen in één klap te slaan.
Boeren kunnen de mest van koeien en ander vee waar ze nu mee verlegen zitten, benutten. Bovendien hebben ze minder kunstmest uit het buitenland nodig. Gaandeweg de toelatingsaanvraag wist Nederland ook een flink aantal andere EU-landen voor het idee te winnen.
Maar de Europese Commissie, die voorstellen zou moeten doen om renure toe te laten, maakte er tot dusver weinig werk van. Dat is nu veranderd, laat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten. Het is nog onduidelijk hoelang het gaat duren voor boeren renure ook daadwerkelijk zouden kunnen gebruiken, maar het ministerie spreekt in een reactie van 'een positief signaal'.
Reactie LTO
In een reactie noemt LTO het Brussels besluit om renure toe te laten veelbelovend, maar stelt tegelijkertijd ook dat de uitvoering van de toelating bepalend gaat zijn. LTO pleit al sinds 2008 voor de toelating van kunstmestvervangers en complimenteert het kabinet, dat zich hier de voorbije maanden hard voor heeft gemaakt, met dit veelbelovende resultaat.
Boeren en tuinders mogen door Europese regels steeds minder dierlijke mest uitrijden op hun eigen land. Dit leidt volgens LTO tot knelpunten in de mestafzet en verhoogt het gebruik van duur kunstmest. Producten uit dierlijke mest kunnen een belangrijk, duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor kunstmest vormen.
De nieuwe LTO-voorzitter Ger Koopmans stelt dat het goed is dat minister-president Mark Rutte en minister Adema zich de voorbije maanden in Brussel hard hebben gemaakt voor de toelating van renure. 'Maar we moeten de voorstellen van de Europese Commissie afwachten om te kunnen beoordelen of deze stap zoden aan de dijk zet. De randvoorwaarden, uitwerking en ingangstermijn van deze voorstellen bepalen of hier echt sprake is van een oplossing die de Nederlandse landbouw verder brengt.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 5095M (MG) #687878
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson RK 802-TRC
2023, € 23.000
-
Yanmar 424 compact traktor
2021, P.O.A.
-
Simplicity - Conquest 52" 2 Tuintractor
2018, € 2.950
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Technisch Manager Programma Natura 2000
Provincie Overijssel - Zwolle
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Woensdag7° / 2°20 %
-
Donderdag8° / 2°95 %
-
Vrijdag10° / 6°95 %