Tweede Kamer bezorgd om octrooien op planteigenschappen
Verschillende partijen in de Tweede Kamer hebben hun zorgen uitgesproken over patenten en octrooien op planteigenschappen die tot stand zijn gekomen met nieuwe genomische veredelingstechnieken, zoals Crispr-Cas. Ze roepen de regering op zich hiertegen te verzetten in Brussel.

De Europese Commissie deed een voorstel om de regelgeving rond plantveredeling te vernieuwen. Hierdoor wordt niet alleen de toepassing van nieuwe genomische technieken eenvoudiger, maar ook het aanvragen van patenten op kenmerken van uitgangsmateriaal.
De partijen in de Tweede Kamer vrezen dat alleen grote bedrijven de dure nieuwe genomische technieken (NGT) kunnen betalen. Daardoor krijgen deze bedrijven een monopolie op de markt voor zaden en uitgangsmateriaal. Ook benoemen de Kamerleden het risico dat deze bedrijven patenten vastleggen op – in de basis – natuurlijke eigenschappen van gewassen waardoor andere kwekers niet kunnen werken met deze producten volgens het kwekersrecht. De Kamerleden hebben dit eerder tijdens een debat aangekaart.
De partijen dienden donderdag moties in waarin zij de Nederlandse regering oproepen om hun zorgen in Europa onder de aandacht te brengen. Waarschijnlijk wordt volgende week gestemd over deze moties. De Europese raad, met daarin de landbouwministers van de lidstaten, stemt binnenkort over de toepassingen van nieuwe genomische technieken.
Patenten onmogelijk maken
NSC en VVD willen dat de Europees Patenten Organisatie de nieuwe verordening zo interpreteert dat er noch op conventionele, noch op met door genetische technologie geïntroduceerde eigenschappen patenten kunnen worden verleend. De partijen vragen landbouwminister Piet Adema dit in Brussel te benoemen. Adema verwijst dit overigens door naar minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat.
D66 diende een motie in met vrijwel dezelfde strekking. De partij vraagt de regering zich in de de Europese raad in te zetten om de reikwijdte van het octrooirecht te beperken voor producten die worden verkregen met nieuwe genomische technieken. Dit kan door deze producten uit te sluiten van octrooibaarheid, of door de werking van octrooirechten van plantaardig materiaal te beperken.
De PvdD wijst erop dat er nog een onderzoek loopt naar de impact van het voorstel van de Europese Commissie op boeren en kleine veredelaars. De partij verzoekt de regering niet in te stemmen met het commissievoorstel over nieuwe genomische technieken voordat het onderzoek is afgerond en de resultaten zijn meegewogen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger Novacat 302 ED
2024, P.O.A.
-
New Holland BOOMER 25
2019, € 12.500
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X117R (HA) #692762
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra T 144 active met voorlader
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %