Transparant data delen helpt landbouw vooruit
Het valt niet altijd op, maar er wordt hard gewerkt aan het in goede banen leiden van de digitalisering van de landbouw. Op alle fronten en door een flink netwerk van partijen en branche- en belangenverenigingen. Dat bleek op het symposium 'Precisielandbouw 4.0' met als credo 'op naar datagedreven landbouw door versterking datapositie van de boer' op 11 januari in Wageningen.
In het project 'Precisielandbouw 4.0' is onderzoek gedaan naar de meerwaarde van data delen en slim datagebruik in de landbouw. Een vorm waarbij de boer grip houdt op zijn data.
Het project, dat in 2019 begon, is gerelateerd aan de term Smart Industry 4.0 met Internet of Things en cloudcomputing en gaat over slim datagebruik om betere strategische beslissingen te nemen. Doel is grootschalig, veilig en transparant gebruik van data en deze ook te delen. Dit moet leiden tot beter onderbouwde managementbeslissingen in de primaire landbouw en de keten erachter.
Opbrengstmeting pootgoed
Op het symposium met zo'n honderd bezoekers live en online bleek dat onderzoekers van Wageningen Plant Research en Wageningen Economic Research voornamelijk hebben gewerkt aan opbrengstmeting en optimalisatie van de kwaliteit van aardappelpootgoed, bouwplanbreed slim datagebruik met oog voor stikstofefficiëntie en duurzaamheid en de digitale grasketen.
Daarnaast keken de onderzoekers naar nieuwe verdienmodellen voor boeren, risico's door veranderende rollen en machtsverhoudingen in digitale ecosystemen en de data-analyse voor de certificering van bioteelten.
Het werkpakket 'Vitaliteit van pootgoed' heeft als doel om de data van een akkerbouwbedrijf te clusteren en zo te komen tot een voorspelling op de vitaliteit van pootgoed ofwel de potentie van knolzetting. Input van data zijn teeltregistratie, weer-, bodem- en bewaargegevens en de uiteindelijke monstername-uitslag van de knollen.
Daarvoor zijn een basismodel en een dataset ontwikkeld en data bij telers verzameld met monsters en sensoren, zoals camera's voor opbrengstmeting op de leestafel van een rooier. Grote rol daarbij spelen AI-modellen die met nieuwe data verder worden getraind voor een scherpere voorspelling.
Grasgroei digitaliseren
Niet alleen akkerbouwgewassen, maar ook de grasgroei is te digitaliseren. Zo worden slimme tools ontwikkeld zoals een digitale graslandgebruikskalender met registratie per perceel of deel van een perceel, wanneer welke actie – maaien, weiden, bemesten of beregenen – is uitgevoerd en geregistreerd. Daarvoor zijn er de apps GrasSignaal en IrrigatieAdvies en voor beweiding Grip op Gras. Ook zijn speciale behandelzones in te voeren.
De digitale graslandgebruikskalender geeft overzicht, beter management en er komen veel data uit voort om adviesmodules en modellen te voeden. Uitdaging is nu nog om databronnen van machines en koedata te koppelen en deze automatisch in te vullen in de kalender.
In het project 'Precisielandbouw 4.0' wordt ook stilgestaan bij de ontwikkeling van plantherkenning bij veldrobots, de kwaliteit van data van satellieten, drones en boordcomputers, de Gedragscode Datagebruik en de rol van de overheid.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6155R AP CP FH PTO
2022, P.O.A.
-
Rumptstad RSP 2000
Gebruikt, P.O.A.
-
Gewichtblok 1050 KG BOX ECO
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6155M PQ
2021, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %