LTO: lucht voor PAS-melders maar grote spoed blijft nodig
Hoewel PAS-melders wat lucht krijgen met de uitspraak van de Raad van State dat provincies tot medio 2025 met de juiste motivatie niet hoeven te handhaven, blijft het zaak om het legaliseren van PAS-melders 'met grote spoed' op te pakken. Dat stelt LTO Nederland in een reactie op de uitspraak.
'Provincies kunnen weliswaar afzien van handhaving tot medio 2025, maar helaas is daarmee de onzekerheid voor deze bedrijven, en de rest van de PAS-melders, nog steeds niet weggenomen. De overheid moet zich daarom op alle mogelijke manieren inspannen om deze bedrijven zo snel mogelijk zicht op legalisatie te geven. Daar is de overheid bovendien wettelijk toe verplicht', zegt Bert Zandman, portefeuillehouder platteland en omgeving bij LTO Nederland.
'Recente jurisprudentie en het voorstel van LTO om de kritische depositiewaarde uit de wet te halen, bieden handvatten om hiermee aan de slag te gaan. LTO gaat ervan uit dat de overheid het uitvoeren van het legalisatieprogramma met grote spoed en zorgvuldigheid oppakt', zegt Zandman.
Nooit lukken
Voorzitter Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB) stelt in een reactie op de uitspraak dat het een nieuw, rechts kabinet nooit gaat lukken om in 2025 het probleem van de PAS-melders op te lossen. MOB had de drie zaken aangespannen waarover de Raad van State woensdag uitspraak deed.
'Deze uitspraak lijkt even uitstel toe te staan, maar geen afstel', reageert Vollenbroek. Volgens hem vergroot de Raad van State de druk op het kabinet. Ook provincies moeten door de uitspraken aan de bak, want zij mogen van de rechters alleen afzien van handhaving als ze natuurbelangen zorgvuldig afwegen. Een optie die de Raad van State noemt, is om andere natuurmaatregelen in de omgeving te nemen.
Advocaat Charles van Mierlo van GVK Advocaten, zelf geen partij in de zaken die nu spelen maar veel betrokken bij zaken rond PAS-melders, vermoedt dat provincies meer gaan vragen van PAS-melders om te voorkomen dat tot handhaving wordt overgegaan. 'Dat kost een veehouder dan wel wat om een rapport op te stellen waarin ze kunnen aangeven welke maatregelen ze nemen, bijvoorbeeld hoeveel uren per jaar ze beweiden, of ze meedoen aan de KringloopWijzer en hoe ze het ureumgehalte naar beneden brengen. Het zou mij niet verwonderen als de provincies op die manier de boeren wel te hulp willen schieten, maar dat deze daar dan wel wat voor moeten doen.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn FC 313 F frontmaaier
2007, P.O.A.
-
Evers FOREST XL 9-310-2 R62
Nieuw, € 11.750
-
Claas Celtis 436 RX
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %