Meerderheid Tweede Kamer wil beperking op import van kalveren
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er minder kalveren worden geïmporteerd. Een motie van deze strekking is dinsdagmiddag aangenomen. De Tweede Kamer ziet beperking van de import als een route waarmee relatief goedkoop en snel stikstofwinst kan worden behaald.
Het onderwerp kalverhouderij kwam ter sprake tijdens de behandeling van de landbouwbegroting. Daarbij deed de Tweede Kamer diverse suggesties om de emissie van stikstof te beperken. Een van suggesties was een stop op de import van kalveren uit Ierland.
Demissionair landbouwminister Piet Adema vindt dat een kleinere kalversector beter is voor de rundveehouderij en leidt tot minder stikstof. Ook is het landbouwsysteem, met onder meer de verhouding tussen melkveehouderij en kalverhouderij, meer in balans.
Motie
D66-Kamerlid Tjeerd de Groot diende vervolgens met ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis een motie in waarover de Tweede Kamer zich uitsprak. Met deze motie verzoekt de Tweede Kamer de regering bij de inrichting van de kalverhouderij te koersen op de omvang en de belangen van de Nederlandse melkveehouderij.
De Groot verwees in zijn toelichting naar de 800.000 kalveren die worden geïmporteerd en vindt dat deze vorm van kalverhouderij moet stoppen. Hij vindt dat de problemen rond dierenwelzijn en milieu niet opwegen tegen de beperkte baten voor Nederland of tegen de financiële voordelen van een handvol bedrijven.
De motie werd aangenomen – 131 stemmen voor en 19 tegen – en kreeg steun van PVV, GroenLinks-PvdA, VVD, NSC, D66, SP, ChristenUnie, Denk, Partij voor de Dieren en Volt. Adema had de motie ontraden.
Langeafstandsdierentransporten
De Tweede Kamer heeft Adema gevraagd om binnen enkele weken te laten weten hoe hij deze motie gaat uitvoeren. Een manier om de import van kalveren af te remmen, is een inperking van de duur van langeafstandsdierentransporten met vee tot acht uur. Maar daar krijgt de minister de handen in Brussel niet voor op elkaar, weet hij.
De Groot stelde voor om het dan maar met dierenrechten te regelen. Maar het nemen van een dergelijke 'structurele' maatregel is volgens Adema aan het volgende kabinet.
Nederland kent een industrie van kalveren vetmesten. Per jaar worden 700.000 kalveren van een paar weken oud vanuit heel Europa naar NL gesleept om een paar maanden later als vlees te worden geëxporteerd.
— Tjeerd de Groot (@TjeerdD66) February 6, 2024
Daar komt nu een einde aan!
Dank aan: sp pvdd gl-pvda denk volt nsc vvd pvv pic.twitter.com/HACc2D52Dn
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker 1040 YAK 4WD (BV) #26685
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger schudder HIT V 11100
2023, P.O.A.
-
Fendt 718 Gen6 Power Plus Set 2
2023, P.O.A.
-
Pottinger Novacat 305 3-puntsmaaier
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %