Boeren voeren actie in Europa nu inkomen onder druk staat

Na Nederland, België, Roemenië en Duitsland protesteren nu ook boeren in Frankrijk en Litouwen. De overeenkomst tussen deze boeren is dat hun verdienvermogen onder druk staat door gestegen kosten en aangescherpte milieuregels.

Boeren+voeren+actie+in+Europa+nu+inkomen+onder+druk+staat
© ANP Persbureau

Franse boeren voeren nu ruim een week actie (foto) uit protest tegen de regering. Zij blokkeerden een aantal snelwegen in het zuiden van Frankrijk. De Fransen eisen dat de overheid meer doet om tegemoet te komen aan hun zorgen over problemen binnen de sector. Boeren willen dat de regering iets doet aan de sterk oplopende kosten voor de sector, belastingen verlaagt en milieueisen versoepelt.

De Franse landbouwminister Marc Fesneau stelde afgelopen weekend een pakket maatregelen uit die de landbouw moet helpen. Dit leidde tot onvrede bij boeren en resulteerde in een blokkade van de A64, de snelweg ten zuidwesten van Toulouse (foto). Arnaud Rousseau, leider van de boerenvakbond FSNEA, zei op de Franse radio dat zij zo lang als nodig demonstreren.


Bij een van de acties in het zuiden van Frankrijk zijn een demonstrerende vrouw en haar tienerdochter om het leven gekomen. Haar echtgenoot raakte zwaargewond. De slachtoffers zouden een wegversperring hebben bemand in het zuidelijke departement Ariège. Een auto is in het donker tegen deze geïmproviseerde muur van strobalen gereden. De politie heeft een 44-jarige bestuurder aangehouden, maar op basis van de eerste onderzoeksresultaten lijkt er geen sprake te zijn van opzet.


Meer blokkades

In afwachting van een ontmoeting vrijdagmiddag met de Franse premier Gabriel Attal, hebben boeren een reeks Franse wegen geblokkeerd. Onder de bezette snelwegen is de A1, die Parijs verbindt met het noorden van Europa, wat leidt tot grote files. Als Attal niet tegemoetkomt aan hun eisen, dreigen de landbouwers hun druk op de regering op te voeren.

Attal beloofde samen met minister van Landbouw Marc Fesneau met 'concrete voorstellen voor eenvoudigere' regels voor boeren te komen. De premier wordt verwacht in het zuidelijke departement Haute-Garonne waar de blokkades een week geleden begonnen, zo meldt de FSNEA.


Tweede golf

In Litouwen zijn boeren ook de straat opgegaan. Zij bivakkeren sinds dinsdag in het hart van de hoofdstad Vilnius. De acties duren waarschijnlijk tot vrijdag. Dit is de tweede golf van de boerenprotesten in het land dit jaar.

De agrariërs in Litouwen zetten zich onder meer af tegen het landbouwbeleid van de regering, de verhoogde accijnzen op vloeibaar petroleumgas (LPG) en landbouwdiesel en de verplichting om omgeploegde blijvende graslanden te herstellen. Landbouwminister Kestutis Navickas heeft een wetswijziging aangekondigd om de verhoogde accijnzen terug te draaien en het oude regime voor landbouwdiesel weer in te voeren.



Landbouwdiesel

In Duitsland is de rust nog niet teruggekeerd. De Duitse boerenbond DBV voorziet nog meer boerenacties als de regering de voorgenomen lastenverzwaring op landbouwdiesel niet van tafel haalt. Dat zei een strijdbare DBV-voorzitter Joachim Rukwied tijdens een persconferentie in Berlijn.


De Duitse landbouwminister Cem Özdemir probeerde afgelopen week de discussie over landbouwdiesel binnen de brede context van dierenwelzijn en verduurzaming te plaatsen. Rukwied wil daar niks van weten. 'Eerst moet deze bezuiniging van tafel, daarna kunnen we het weer over andere thema's hebben.'

Vrijdag trokken ruim driehonderd Duitse boeren met ongeveer 250 tractoren naar de hoofdkantoren van de drie Duitse regeringspartijen in Berlijn. Het gaat om landbouwers uit de deelstaat Brandenburg, die rond de Duitse hoofdstad ligt.

De afgelopen weken waren al talrijke manifestaties die 'laten zien dat de beroepsgroep één lijn trekt en dat er een omslagpunt is bereikt waardoor het vat overloopt', aldus de boze boeren.


Geen afzwakking

Van afzwakking van maatregelen voor milieu- en klimaat waarmee boeren in Europa te maken krijgen, mag geen sprake zijn. Dat vindt de wetenschappelijke adviesraad voor klimaatverandering van de EU – een vijftienkoppig panel van topklimaatexperts. Dit panel heeft onderzoek gedaan en stelt dat de lidstaten in alle sectoren meer moeten doen voor het klimaat.

Voor de Europese landbouw betekent dit volgens de experts onder meer dat de veehouderij moet krimpen. Daarnaast moet de EU een plantaardiger dieet aanmoedigen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer