Tweede Kamer wil dat kabinet ecoregeling aanvult
De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd de aangekondigde tariefsverlaging voor de ecoregeling ongedaan te maken. Een motie van deze strekking, ingediend door ChristenUnie, SGP, CDA en GroenLinks-PvdA is donderdagavond met ruime steun aangenomen.
Het tekort bedraagt ruim 50 miljoen euro. Volgens de Tweede Kamer kan het budget worden aangevuld uit het transitiefonds. Dit fonds is bestemd om de maatregelen te bekostigen die nodig zijn om de stikstofbelasting van de natuur terug te dringen. De uitkoopregelingen Lbv en Lbv-plus worden ook betaald uit deze pot.
De Tweede Kamer heeft de regering verzocht het benodigde bedrag toe te voegen aan de landbouwbegroting voor 2024. De begrotingsbehandeling vindt plaats in januari.
De Tweede Kamer vindt het belangrijk het bedrag aan te vullen, omdat het de ecoregeling belangrijk vindt voor het verdienvermogen van boeren en het belonen van het vergroenen van de bedrijfsvoering. Ook denkt de Tweede Kamer dat het slecht is voor het vertrouwen in de overheid als de uitbetaling aan boeren lager uitpakt dan aanvankelijk is toegezegd.
Onvoldoende budget
De ecoregeling uit het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, waarbij boeren subsidie krijgen voor duurzaamheidsprestaties, is dit jaar ingegaan. Het aantal boeren en tuinders dat deelneemt, blijkt groter dan verwacht, waardoor het gereserveerde budget onvoldoende is. Demissionair landbouwminister Piet Adema kondigde aan de toegezegde tarieven te verlagen. Tegelijkertijd wil hij de mogelijkheden onderzoeken om het budget aan te vullen. De aangekondigde verlaging zorgde voor verontwaardiging in de politiek en bij boerenorganisaties.
Aansluitend vraagt de Tweede Kamer de regering ook om een analyse te maken van de bedragen die in het kader van de ecoregeling over in 2023 geleverde prestaties worden uitgekeerd in de categorieën brons, zilver en goud. Daarbij wil de Tweede Kamer ook een verdeling per deelsector, bedrijfsgrootte en de bijdrage aan het doel. Op basis van deze analyse kunnen verbeteringen worden doorgevoerd. Op deze wijze moet de regeling voor boeren hanteerbaar en voorspelbaar worden.
De basispremie uit het GLB daalt wel van 221 naar 207 euro per hectare. Om dat aan te vullen, zou ook nog eens 20 miljoen euro nodig zijn.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 8370 RT AP
2019, € 209.500
-
New Holland Tractor, compact Boomer 35 (LH) #276259
Gebruikt, P.O.A.
-
Toro ZS 4200T
2017, P.O.A.
-
Frontgewicht, staal - beton gewicht , 600, 800 ,1100 kilogram
Gebruikt, € 750
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %