ABN Amro wil meer ruimte voor monovergisters
Om het potentieel van monomestvergisting te benutten, moet de overheid hiervoor ruimte bieden, stelt ABN Amro. Dat kan door het versnellen van vergunningverlening voor stalsystemen met dagelijkse ontmesting. De bank beschouwt de mestvergisting als een doorbraakinnovatie.
Om die doorbraak tot een succes te maken en om de door het kabinet beoogde productie van 2 miljard kuub groen gas in 2030 te helpen versnellen, verdient een aantal knelpunten volgens ABN Amro meer aandacht. Vooral de aantrekkelijkheid voor veehouders om te investeren in monomestvergisting moet worden gestimuleerd.
Daarbij spelen stabiele en voorspelbare inkomsten uit de SDE-subsidie of uit groencertificaten, ofwel Garanties van Oorsprong, een belangrijke rol. 'Het voornemen van het kabinet tot een bijmengverplichting van 1,6 miljard kuub groen gas voor energieproducenten kan hierbij helpen, maar is vooralsnog geen werkelijkheid', stelt Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven bij ABN Amro.
Meer productie
'Bij gelijkblijvend overheidsbeleid bedraagt de potentie voor groen gas uit monomestvergisting volgens onze berekeningen vanaf 2030 0,26 miljard kuub per jaar. Maar wij verwachten dat onder gunstiger omstandigheden een productie tot 0,44 miljard kuub haalbaar is', zegt Berntsen.
Volgens de directeur agrarische bedrijven van ABN Amro liggen hier kansen om zowel de samenleving als de veehouderij te vergroenen. 'Om dit potentieel te benutten, dient de overheid de voorwaarden te creëren. Onder andere door het versnellen van vergunningverlening voor stalsystemen met dagelijkse ontmesting. Deze systemen verlagen de methaanuitstoot uit de stal tot 90 procent en die van stikstof met 40 procent.'
Renure
Ook is Europese erkenning van bedrijfseigen meststoffen – Renure – van belang, omdat hiermee mineralen op het eigen bedrijf behouden blijven en de aankoop van kunstmest wordt verminderd. Verder kan de overheid helpen om de aansluitcapaciteit op stroomnetwerken en transportcapaciteit van gasnetwerken te vergroten, stelt ABN Amro.
De bank ziet kansen voor monovergisters. Door de levering van groen gas kan de veehouderij helpen bij het verminderen van het gebruik van fossiele energie in Nederland. Zo levert de mest van twee koeien voldoende groen gas op om een gemiddeld huishouden van gas te voorzien.
Schaalgrootte
Vergisten op de boerderij zelf ligt het meest voor de hand, maar vraagt wel om een zekere schaalgrootte. Het past niet op elk bedrijf en niet bij elke ondernemer. De hoogte van de investering is fors en afhankelijk van bedrijfsomvang, de keuze voor gas- of energieproductie en de benodigde aanpassingen in de stal of op het erf. Bij een omvang vanaf ruim driehonderd koeien is vergisten in combinatie met het opwaarderen van biogas tot groen gas volgens ABN Amro kansrijk.
Vanaf 175 koeien biedt monomestvergisting in combinatie met stroomopwekking een acceptabele terugverdientijd. Voor bedrijven vanaf ruim honderd koeien is het alleen haalbaar om in samenwerking met andere melkveehouders mest te vergisten. Het is volgens ABN Amro belangrijk dat deze ontwikkeling niet leidt tot minder weidegang.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Simplicity - Conquest 52" 2 Tuintractor
2018, € 2.950
-
VTM GM1250-2/7 Mestvork
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra T 144 active met voorlader
Gebruikt, P.O.A.
-
Yanmar 424 compact traktor
2021, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %