'Normen voor biostimulanten garanderen niet hun effectiviteit'

De NEN-conceptnorm voor biostimulanten is ongeschikt om gebruikers het vertrouwen te geven dat de claims op de werking van deze producten worden waargemaakt. Dat concludeert een expertteam van adviseurs en wetenschappers die in de regelgeving van biostimulanten is gedoken.

%27Normen+voor+biostimulanten+garanderen+niet+hun+effectiviteit%27
© Burt Sytsma

Biostimulanten zijn onderdeel van de Europese Meststoffenverordening EU 2019/1009 die op 16 juli 2022 volledig in werking trad. Volgens deze regelgeving moeten door een producent geclaimde effecten van de biostimulanten kloppen voor de op het etiket vermelde planten. Op het etiket staat dan: 'De biostimulant voor planten heeft op de het etiket geclaimde effecten op de eveneens op het etiket vermelde planten.'

Hoe wordt geregeld dat het etiket op een biostimulantenproduct daadwerkelijk klopt, wordt uitgewerkt in NEN-normen. NEN staat voor Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut. Afgelopen voorjaar publiceerde NEN conceptversies. In de NEN-conceptvorm worden drie gewasgroepen onderscheiden: akkerbouwgewassen, houtige gewassen en groenten en kruiden.


Claim op gewasgroep

Volgens de conceptnorm kan een effect op een gewasgroep worden geclaimd als in zes proeven met twee gewassen effecten zijn gevonden. Dat houdt in dat er dan op het etiket kan worden gezet dat het product voor alle gewassen in de desbetreffende gewasgroep werkt.


Maar het is volgens het expertteam 'extreem onwaarschijnlijk' dat biostimulanten werking hebben op zo'n breed spectrum aan gewassen. 'De NEN zegt dat de werkwijze juridisch correct is, maar wij begrijpen dat niet. Ons onbegrip wordt versterkt omdat producenten van biostimulanten hun eigen proeven mogen doen, producenten sneller dan gebruikelijk een significant effect aan een proef toekennen en er geen verplichting is om melding te maken van experimenten waarin geen effecten zijn gevonden.'

Normaal gesproken wordt een effect als significant gerapporteerd als de kans op een fout kleiner is dan 5 of 10 procent. De NEN-commissie hanteert een marge van 15 procent.


Baat bij vertrouwen

Het expertteam stelt dat veel middelen die op de markt zijn, niet of nauwelijks werken of slechts specifieke toepassingen hebben op bepaalde gewassen onder bepaalde omstandigheden. 'Telers hebben baat bij een normering waarbij zij erop kunnen vertrouwen dat middelen ook echt werken. Dat zal met de komende NEN-normen niet het geval zijn.' De NEN-conceptnorm gaat nu ter goedkeuring naar het Europees Comité voor Normalisatie (CEN). 'Hopelijk wordt bij de CEN de procedure van normering heroverwogen.'


Divers expertteam

Het expertteam bestaat uit adviseur bodempathogenen en bodemkwaliteit Aad Termorshuizen, hoogleraren plantaardige productiesystemen Ken Giller en Martin van Ittersum van Wageningen University & Research (WUR), projectmanagers Romke Postma en Brent Riechelman van Nutriënten Management Instituut, universitair hoofddocent plantaardige productiesystemen Tom Schut van WUR en Paul Struik. Hij is emeritus hoogleraar gewasfysiologie bij WUR.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer