Machine pakt ridderzuring plaatsgericht aan
Melkveehouders kunnen ridderzuring in grasland aanpakken met spotspraying. Allgäu ontwikkelde voor de plaatsgerichte bestrijding een spuit die middel en kosten bespaart. Vanaf 25 euro per hectare is 5 tot 7 hectare per uur te spuiten. Loonbedrijf JP van Toor uit Waardhuizen rijdt met een van de eerste machines in Nederland.
Spotspraying is al een bekend fenomeen in de akkerbouw. Camera’s op een veldspuit herkennen onkruid realtime. De software stuurt vervolgens de spuitdoppen aan. Door de doppen fracties van seconden te openen, raakt het middel alleen het onkruid.
Volvelds spuiten is hierbij niet meer nodig. Dat spaart tot 98 procent middel uit. De techniek is nu ook beschikbaar op grasland en gras-klaver voor het bestrijden van ridderzuring. Een van de taaiere en veel voorkomende onkruiden in grasland.
Eerste in Nederland
Het Duitse bedrijf Allgäu ontwikkelde de RumboJet 880 voor de aanpak van ridderzuring. Inmiddels draaien er wereldwijd tientallen RumboJets. De eerste zestien spoten in 2021 al 6.500 hectare. Dit jaar zijn er zeventig machines bijgekomen. Loonbedrijf J.P. van Toor uit het Brabantse Waardhuizen rijdt met het eerste exemplaar in Nederland en spoot de afgelopen weken al 300 hectare tegen ridderzuring.
‘Geen taakkaart of dronevlucht nodig maar gelijk aan de slag’
Allgäu koopt een deel van de hardware van de getrokken spuit in bij de Duitse boomgaardspuitfabrikant Wanner, weet Jan Paul van Toor. ‘Zij leveren de 600 liter tank, het frame en de pomp.
‘Elk van de drie boomdelen zijn afgedekt met een rode zeilen om te veel diffuse lichtinval en wind te voorkomen’, vervolgt Van Toor. ‘Op elke 1,5 meter van de 8,8 meter brede boom hangt een camera die de onkruiden herkent.’ Zo schuilen er onder elke kap twee camera’s met een beeldverwerkingssnelheid van 90 frames per seconde.
Op de boom zitten 88 spuitdoppen. Universele elektrische magneetkleppen bedienen deze nozzles. Elke nozzle kan een ‘spot’ van 10 bij 10 centimeter bespuiten. Vier loopwielen houden de boom op 45 centimeter boven het gras. Dat is de beste hoogte voor het spuiten. Twee weken na het maaien is het beste moment om ridderzuring aan te pakken.
Van Toor rijdt met zo’n 10 kilometer per uur over het perceel en spuit 12 tot 30 liter per hectare. ‘Bij volvelds werken gebruik je zomaar 300 liter per hectare en moet je 100 tot 150 euro per hectare aan klanten factureren. Nu gebruik je maar 3 tot 10 procent van die hoeveelheid en kan de kostprijs op 25 euro per hectare uitkomen.’
Grotere oppervlaktes voor hetzelfde geld
De lagere kosten maken het voor veehouders interessant om grote oppervlaktes te laten spuiten. Van Toor werkt met een vast uurtarief van 120 euro per uur en spuit daarvoor tussen de 5 en 7 hectare per uur. Het gebruikte middel – een mix van herbiciden Starane en Tapir – calculeert hij na. Wie veel ridderzuring heeft staan, betaalt dus meer dan waar weinig staat.
Door het lage middelgebruik hoeft Van Toor ook maar weinig middel aan te maken. Met een volle tank kan hij 30 tot 40 hectare spuiten. Voor het vullen van de tank gebruikt hij uitsluitend leidingwater en geen slootwater. De loonwerker wil de nauwkeurige magneetkleppen niet onnodig belasten.
De machine herkent nu nog alleen ridderzuring. De fabrikant werkt aan een module voor jakobskruiskruid maar het is nog onbekend wanneer deze praktijkrijp is. Van Toor merkt dat de RumboJet heel effectief is. ‘Je kan op 90 procent van de zuringplanten duidelijk de witte waas van het bestrijdingsmiddel zien.’
Geen groeidip
‘Behalve het besparen van middel voorkom je voor de rest van gras ook een groeidip’, stelt de loonwerker. ‘Daarbij is het ook een eenvoudige machine. Ik hoef geen taakkaarten te maken of eerst met een drone de lucht in. Ik kan bij elke boer direct aan de slag’.
De machine is met een tablet te bedienen, ook buiten de trekker. Elke klep is zo afzonderlijk te testen. Isobus is niet nodig, alleen elektrische voeding van de trekker. De kleppen vragen stroom wanneer zij open staan. Een stuk volvelds spuiten met alle kleppen open, kan de accu van de trekker dus niet al te lang doen.
Verder is een aftakas voor de pomp en twee dubbelwerkende hydraulische ventielen voor het opklappen voldoende.
Op de weg rijdt de vrij lichte machine van 1.200 kilo stabiel met 55 kilometer per uur achter de Fendt aan. De machine is dan 3 meter breed en 3,93 meter hoog.
Allgäu komt nog met een smallere 5,8 meter brede versie van deze spuit.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Case IH PUMA 185 CVX STAGE V
2022, P.O.A.
-
Claas VOLTO 870
Gebruikt, P.O.A.
-
Toro TIMECUTTER MX 4275-T
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (BS) #60941
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %