Nederlander consumeert 1,4 procent minder vlees in 2022

De vleesconsumptie in Nederland heeft iets geleden onder de oplopende inflatie. De gemiddelde Nederlander heeft vorig jaar 75 kilo geconsumeerd, 1,1 kilo minder dan in 2021. Dat is een daling van 1,4 procent, blijkt uit de nota 'Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2022'.

Nederlander+consumeert+1%2C4+procent+minder+vlees+in+2022
© Twan Wiermans

In deze nota geeft Wageningen Economic Research een overzicht van de vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland vanaf 2005 tot en met 2022. In totaal eet een Nederlander 75 kilo karkasgewicht aan dierlijk vlees. Dit totaalverbruik per hoofd van de bevolking is het laagst sinds 2005. De piek in de vleesconsumptie was in 2009, met een vleesverbruik van 79,2 kilo per persoon. Dit betekent dat de consumptie sinds die verbruikerspiek 5,3 procent is gedaald.

Het grootste deel van de 1,1 kilo lagere vleesconsumptie tussen 2021 en 2022 is toe te schrijven aan pluimveevlees. Dat daalde van 22 kilo per Nederlander per jaar naar 21,4 kilo. Ook is vorig jaar per persoon 300 gram rundvlees minder gegeten en de rundvleesconsumptie komt uit op 15 kilo.

De Nederlandse consumptie is wel vrij stabiel wat betreft varkensvlees. Sinds 2014 wordt tussen de 36,3 en 36,6 kilo varkensvlees op basis van karkasgewicht per jaar per persoon gegeten. De inflatie in 2022 heeft de consumptie van varkensvlees niet beïnvloed. Er is geen verschil in het verbruikscijfer per jaar in vergelijking met 2021. Dat komt uit op 36,3 kilo.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer