'Minder vlees' kan rekenen op brede steun

Nederlanders staan overwegend positief tegenover een beweging van meer groente en minder vlees op het dagelijkse menu. Het merendeel verwacht van de politiek dat er stappen worden genomen. Van dwang willen kiezers echter weinig weten. De keuzevrijheid moet overeind blijven.

%27Minder+vlees%27+kan+rekenen+op+brede+steun
© Tony Tati

Hoe kijkt de kiezer naar de overstap van een consumptiepatroon met minder vlees? Dat liet Proveg, een stichting die als doel heeft de overgang naar een plantaardig voedselsysteem te versnellen, door opiniepeiler Kieskompas onderzoeken.

84,9 procent vindt dat vrije keuze tussen wel of geen vlees en zuivel moet blijven bestaan. 73,5 procent wil meer plantaardige producten in supermarkt en horeca, 56,9 procent wil een label op producten dat milieudruk en dierenwelzijn aangeeft. Van de kiezers steunt 43,2 procent een duurzaamheidsheffing.

De stelling dat de consumptie van dierlijke producten niet hoeft te worden verminderd krijgt steun van 21 procent van de kiezers.


Voorstanders bij bijna alle partijen

Opvallend is dat er bij kiezers van vrijwel alle partijen een aanzienlijk deel voorstander is minder vlees op het bord. Ze zien voor zichzelf daarin een grote rol weggelegd. Dat vindt 26,5 procent, 17,1 procent legt die rol bij de overheid en 12 procent bij de voedselproducenten.

Proveg vroeg ook naar de wens voor een krimp van de veestapel. 66 procent is het daar (enigszins) mee eens. Deze mening is wel sterk gelieerd aan de politieke voorkeur van de ondervraagden. Dat aanhangers van de PvdD, D66 en GroenLinks-PvdA hier vrijwel allemaal voorstander van zijn, is geen verrassing. Het is wel opmerkelijk dat onder de stemmers op SP, ChristenUnie en Volt de score hier ook erg hoog is met 80 procent tot 90 procent.

Zelf onder de stemmers op CDA, VVD en NSC (Omtzigt) is een meerderheid (60-65 procent) voorstander van minder vee. De kiezers die zich tegen krimp verzetten, zijn te vinden bij BBB, JA21 en FvD.

Hier signaleert Proveg een belangrijk verschil tussen het electoraat van Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas. Van de kiezers van nieuwkomer NSC is 59 procent voor verkleining van de veestapel, 62 procent voor een verbod op intensieve veehouderij en 68 procent wil een verbod op kiloknallers.


BBB’ers tegen krimp

Bij BBB is 75 procent van de stemmers tegen het verkleinen van de veestapel en 63 procent tegen een verbod op de intensieve veehouderij. Een verbod op kiloknallers kan bij BBB-stemmers wel op meer sympathie rekenen al, blijft circa 60 procent daar ook nog tegen.

Dat aanhangers van CDA en VVD de verkleining van de veestapel steunen, laat volgens Proveg zien dat het onderwerp veel minder gepolariseerd is dan op voorhand viel te verwachten.

De Nederlandse kiezer blijkt bovendien een hogere ambitie te hebben dan de huidige doelstellingen van de overheid. Waar de overheid streeft naar een balans van 50-50 procent in de dierlijke en plantaardige consumptie in 2030, wil 57 procent dat meer dan de helft van het menu straks plantaardig is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    85 %
Meer weer