Waterschappen vragen Rijk om meer inzet voor waterdoelen
De vier Brabantse waterschappen roepen het Rijk en andere overheden op meer maatregelen te nemen om aan de Europese doelen voor waterkwaliteit te voldoen. Ze vrezen dat deze niet worden gehaald, onder meer door vertraging in de stikstofaanpak en de uitvoering van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG).

In heel Europa moet in 2027 de waterkwaliteit op orde zijn, maar op heel wat plekken in Nederland zijn de doelen nog buiten bereik. 'De opgave is te groot voor de waterschappen alleen', stellen Aa en Maas, Brabantse Delta, De Dommel en Rivierenland in een gezamenlijke verklaring.
'Er is betere samenwerking nodig, wil Nederland de Europese doelen voor waterkwaliteit binnen de Kaderrichtlijn Water (KRW) halen. Iedereen is aan zet en we vragen daarom alle overheden en betrokken instanties hun verantwoordelijkheid te nemen', aldus de Brabantse waterschappen.
De Universiteit Utrecht heeft in opdracht van de waterschappen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de situatie rond de KRW en de mogelijke risico's als daar niet op tijd aan wordt voldaan. De onderzoekers adviseren onder meer om vergunningen aan te scherpen of zelfs in te trekken.
Vertraging stikstofaanpak zit dwars
Verder wijzen de onderzoekers erop dat vertraging in onder meer de landelijke stikstofaanpak en uitvoering van het NPLG ervoor kan zorgen dat 2027 niet wordt gehaald. In het NPLG is water een belangrijk thema en er is ruim 24 miljard euro voor gereserveerd.
De waterschappen vrezen voor juridische procedures als Nederland er niet alles aan doet om in 2027 aan de KRW-eisen te voldoen. De vertraging waar zij bang voor zijn, heeft onder meer te maken met het besluit van de Eerste Kamer om de verdere behandeling van het transitiefonds controversieel te verklaren. De wet voor de invoering van het transitiefonds van 24,3 miljard euro wordt nu niet door de Eerste Kamer behandeld. En daarmee is er dus ook geen geld beschikbaar voor de uitvoering van de plannen.
Knelpunten zijn overal
De overkoepelende Unie van Waterschappen deelt het signaal uit Noord-Brabant, aldus een woordvoerder. 'Veel van de knelpunten die naar voren komen uit dit onderzoek zien we overal. Er moet nog veel gebeuren, de deadline van 2027 nadert snel.'
De woordvoerder stelt dat de waterschappen ook afhankelijk zijn van 'andere partijen die ook inspanningen moeten leveren'. Denk daarbij aan ministeries, de industrie en de agrarische sector.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X147R (HA) #692771
Gebruikt, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320FC Frontmaaier
2015, P.O.A.
-
Fendt 514 S4 ProfiPlus, Verkocht
2019, P.O.A.
-
Valtra T 144 active met voorlader
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %