Rabobank stelt prognose melkproductie naar beneden bij

Door de lagere melkprijzen valt de groei van de wereldwijde melkproductie dit jaar lager uit dan eerder werd voorspeld. Dat verwachten zuivelanalisten van Rabobank. In de nieuwste zuivelupdate, die maandag is gepubliceerd, gaan de marktdeskundigen uit van een groei van 0,3 procent in heel 2023 ten opzichte van 2022.

Rabobank+stelt+prognose+melkproductie+naar+beneden+bij
© Marcel Berendsen

In een eerdere prognose gingen de zuivelanalisten van Rabobank nog uit van een groei van 0,5 procent. Voor 2024 gaan ze vooralsnog uit van een wereldwijde productiegroei van 0,4 procent ten opzichte van 2023. De marktdeskundigen kijken nu vooral naar de ontwikkelingen in Nieuw-Zeeland. Daar wordt de piek in melkvolumes vanwege het voorjaar in oktober bereikt, terwijl de seizoensproductie in de Europese Unie en de Verenigde Staten daalt.

'Nieuw-Zeelandse melkveehouders gaan door een turbulente periode', signaleren de zuiveldeskundigen in de zuivelupdate. 'Terwijl melkproductievolumes snel stijgen richting de piek van het seizoen, zijn de naar beneden bijgestelde melkprijsverwachtingen voor veel melkveehouders niet genoeg om de kosten volledig te dekken. Melkveehouders doen dan ook alles in Nieuw-Zeeland om de kosten te beperken. Ze snijden in de voerkosten en het gebruik van kunstmest, terwijl ze investeringen en niet noodzakelijk onderhoud uitstellen.'


Natte start

Melkveehouders op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland hebben door een natte start van het seizoen te maken met minder grasgroei dan normaal. Het weerfenomeen El Niño gaat vermoedelijk ook van betekenis zijn in Nieuw-Zeeland. De melkproductieprognose voor Nieuw-Zeeland is door Rabobank vastgesteld op een daling van 0,7 procent in het seizoen 2023/2024 ten opzichte van een jaar eerder.

In de Verenigde Staten werd in juli voor het eerst een afname in de melkproductie genoteerd; een daling van 0,5 procent op jaarbasis. Volgens Rabobank is dat geen verrassing vanwege de uitdagende bedrijfseconomische omstandigheden op Amerikaanse melkveebedrijven. De lagere melkprijzen, lagere groei van de melkproductie per koe en de hogere koeslachtingen geven volgens de marktkenners aan dat melkveehouders in de Verenigde Staten worstelen om hun marge te verbeteren. Rabobank heeft de prognose van de melkproductie in de Verenigde Staten bijgesteld van een groei van 0,7 procent naar een toename van 0,3 procent over 2023 ten opzichte van 2022.


Wisselend beeld

In de Europese Unie (EU) is er nog steeds spraken van een wisselend beeld. In het tweede kwartaal van 2023 steeg de melkproductie in de Europese Unie plus het Verenigd Koninkrijk met 0,5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal in 2022. Voor de eerste helft van het jaar komt de groei uit op 0,6 procent. De melkproductie steeg het meest in Duitsland, Nederland en Polen. De groei werd grotendeels afgevlakt door productiedalingen in Frankrijk, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Vooral in Frankrijk blijft de productie dalen. In het derde kwartaal wordt in de EU een gelijkblijvende productie verwacht ten opzichte van vorig jaar en in het vierde kwartaal een daling van 0,5 procent.



Sinds half juni staan vooral de prijzen voor mageremelkpoeder onder druk. Ook de prijzen voor vollemelkpoeder en verse boter zijn gedaald tussen half en juni en midden augustus. De kaasprijzen waren een stuk stabieler met een beperkte daling voor EU Goudse en een vrij stabiele spotprijs voor Goudse foliekaas. De spotprijs voor mozzarella is in de afgelopen weken zelfs gestegen. Nu de piek van het seizoen voorbij is, stijgen de Europese spotprijzen weer iets.


Tegenvallende vraag

In Nieuw-Zeeland heeft de zuivelhandel vooral last van tegenvallende vraag vanuit China vanwege de economische crisis die daar plaatsvindt. De zuivelanalisten waarschuwen ervoor dat dit ook effecten heeft voor de Europese markt. Melkpoeders uit Europa zullen meer concurrentie ondervinden van melkpoeders uit Nieuw-Zeeland die anders naar China zouden gaan en nu op andere markten worden aangeboden. Een effect kan zijn dat melk binnen de EU een andere bestemming krijgt richting kaas en wei. Vollemelkpoeder heeft al langer last van deze concurrentie. Mede hierdoor is de Europese productie van vollemelkpoeder in de eerste helft van 2023 met ongeveer 20 procent gedaald ten opzichte van de eerste zes maanden van 2022.

De EU-zuivelexport liet in het tweede kwartaal volgens de marktanalisten van Rabobank een gematigde tot sterke groei zien. De export van volle- en mageremelkpoeders steeg met respectievelijk 44 en 22 procent. De exportvolumes voor boter kwamen 20 procent hoger uit. Voor het derde kwartaal van 2023 wordt meer concurrentie verwacht. Bovendien beschikken belangrijke markten voor melkpoeders, vooral Algerije en Saudi-Arabië, over behoorlijke voorraden voor de korte termijn. In China nemen de voorraden iets af, maar de marktdeskundigen gaan niet uit van een volledig herstel van de marktbalans met China op korte termijn.

De analisten van Rabobank verwachten voor Europese boeren in de komende maanden nog een kleine prijsdaling voor de melkprijs. De gemiddelde melkprijs in de EU daalde van 47,52 euro gemiddeld per 100 kilo in april naar 44,12 euro in juli. In Ierland daalde de melkprijs in een jaar tijd met meer dan 20 euro naar 39 euro gemiddeld in juli. In de rest van Europa, vooral in Frankrijk en Italië, was de prijsdaling beperkter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer