Eindrapport wijst uit: aanpak Drentsche Aa-gebied onvoldoende
Het lukt nog onvoldoende om grip te krijgen op de emissie van chemische middelen naar het oppervlaktewater in het stroomgebied van de Drentsche Aa. Aanvullende maatregelen zijn nodig, blijkt uit het eindrapport van provincie Drenthe, Waterbedrijf Groningen en waterschap Hunze en Aa's. Dat werd opgesteld over het uitvoeringsprogramma voor de Drentsche Aa (UPDA).
De afgelopen jaren zijn in het kader van het UPDA meerdere vrijwillige maatregelen uitgevoerd om de gehaltes aan chemische middelen in dit gebied te verlagen en is een spuitvrije zone ingesteld. Dat is nodig om te voldoen aan de Kaderrichtlijn Water. En omdat zuivering van het water, dat ook wordt gebruikt als drinkwaterbron, steeds duurder wordt.
Uit de metingen bij het innamepunt De Punt van Waterbedrijf Groningen blijkt dat de normoverschrijdingen blijven aanhouden. De doelstelling van 95 procent minder overschrijdingen in 2023 ten opzichte van 2012 wordt waarschijnlijk niet gehaald. Het aantal overschrijdingen wisselt daarbij sterk.
Droog jaar
De weersomstandigheden blijken daarin sterk bepalend, stellen de rapporteurs vast. 'Wanneer sprake is van een droog jaar zonder hevige buien, dan is het mogelijk om richting nul overschrijdingen te komen. Maar als er veel hevige buien zijn, zijn er ook overschrijdingen.'
In de afgelopen jaren zijn tal van projecten opgezet en maatregelen bedacht. Denk aan spuitvrije zones, bewustwording bij gebruikers (naast agrariërs ook gemeenten, hoveniers, sportverenigingen en particulieren), aanpassingen in de grondbewerking en onkruidbestrijding en toepassing van spuittechnieken. 'Het rapport laat nu zien dat dit onvoldoende heeft geholpen en dat een andere aanpak noodzakelijk is', stelt Natuur- en Milieufederatie Drenthe.
Glyfosaat
Het Groninger drinkwaterbedrijf maakt zich ook grote zorgen. 'Er worden nog steeds middelen als glyfosaat gemeten. Nu het programma UPDA stopt, is de kans aanwezig dat het percentage bestrijdingsmiddelen weer toeneemt.' In de Provinciale Omgevingsverordening (POV) staat dat binnen 4 meter van de waterlopen van de Drentsche Aa niet mag worden gespoten met chemische middelen.
Bij hevige buien blijkt deze breedte onvoldoende om te voorkomen dat er bestrijdingsmiddelen in de beek terechtkomen, stelt de milieufederatie vast. 'Net zoals de vrijwillige maatregelen is dat niet genoeg. Een andere aanpak is dus nodig.' Om tot verdere verbeteringen te komen, stelt de provincie nu een commissie in. Die moet voor het einde van het jaar een plan bedenken.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 5455 Dyna-4
2008, € 23.500
-
Hemach Rubberschuif vast driepunt 2,25 m
Gebruikt, € 685
-
Kubota B2441 + voorlader Compact traktor
Gebruikt, P.O.A.
-
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %