Vlaanderen wil kooisystemen leghennen uitfaseren

Bij onze zuiderburen willen ze de kooisystemen voor pluimvee in leghennenbedrijven en opfokbedrijven uitfaseren. Dat is opgenomen in de Vlaamse Codex Dierenwelzijn van minister Ben Weyts van Dierenwelzijn. Die moet dieren beter beschermen.

Vlaanderen+wil+kooisystemen+leghennen+uitfaseren
© Nieuwe Oogst

Vlaamse pluimveehouders vinden het haast onmogelijk om te kiezen voor alternatieven. Actiegroep Gaia vindt de overgangstermijn van twaalf jaar aan de lange kant. Ook het doden van eendagskuikens wordt verboden in Vlaanderen.

Met de Vlaamse Codex Dierenwelzijn wil Weyts komen tot een samenhangend en sluitend wettelijk kader dat dieren waardeert en beschermt naar de normen van vandaag. 'Voor het eerst worden dieren officieel erkend als levende wezens met gevoel, specifieke behoeften en intrinsieke waarde. Daaruit volgt dat zij goed moeten worden beschermd. De Vlaamse Codex Dierenwelzijn breidt die bescherming fors uit', stelt hij.


Goedgekeurd door ministerraad

In de Vlaamse Codex Dierenwelzijn is ook het het uitfaseren van kooisystemen voor kippen in leghennenbedrijven of opfokbedrijven opgenomen. De Vlaamse regering kan hiervoor beleid maken. Het betreft nog maar een eerste principiële goedkeuring. De Vlaamse Codex Dierenwelzijn is in juli principieel goedgekeurd door de Vlaamse ministerraad. Na een definitieve goedkeuring moet het nog naar het parlement, meldt Landsbond Pluimvee.

Overigens zijn in Europa klassieke kooien al sinds 2012 verboden en wordt er alleen nog maar gebruikgemaakt van verrijkte kooien, kooien die voorzien zijn van zitstokken, legnesten en scharrelmatten.


Overgangstermijn

'Vanuit de Landsbond Pluimvee zijn wij hier altijd stellig in geweest dat er een Europees level playing field moet worden gehanteerd waarbij, als dit vanuit Europa al verplicht zou worden, er een voldoende lange overgangstermijn wordt genomen om de marktverstoring minimaal te houden', zegt Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij de Landsbond Pluimvee.

'Daarnaast zijn er nog veel issues. Gezien de vergunningsstop kan er in België zelfs niet worden omgeschakeld. Mocht dit wel kunnen, dan is het niet rendabel. Alternatieve systemen hebben namelijk een grotere uitstoot van fijnstof, stikstof en geur waardoor pluimveehouders hun dieraantallen drastisch zouden moeten doen dalen', licht Chombaere toe.


Leningen

Volgens de beleidsmedewerker hebben pluimveehouders nog voor geruime tijd leningen lopen door het omschakelen na het verbod op de klassieke kooi in 2012. 'De overheid moet een consequent beleid uitstippelen voor ondernemers en niet lukraak elke tien jaar ondernemers verplichten tot koerswijzigingen. Cruciaal voor ons is dat Europa dringend werk moet maken met het stoppen van producten importeren die wij niet meer mogen produceren. En masse worden bijvoorbeeld Oekraïense klassieke kooi-eieren binnen Europa geïmporteerd, terwijl wij dit niet meer mogen sinds 2012.'

Dierenactiegroep Gaia strijdt al langer voor een verbod en is nog niet helemaal tevreden. 'Dit verbod gaat voor nieuwe bedrijven in vanaf 1 januari 2024. Voor bestaande bedrijven gaat het verbod in vanaf begin 2036. Twaalf jaar overgang hadden we uiteraard liever veel korter gezien, maar het verbod wordt wettelijk verankerd met een duidelijk perspectief op verandering', stelt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch.

Andere onderwerpen in de Vlaamse Codex Dierenwelzijn zijn onder meer een verplichte beschutting voor alle dieren en een verbod op het doden van mannelijke eendagskuikens. Vandenbosch betreurt het dat er geen verbod is opgenomen op verdoofde castratie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer