Gelders coalitieakkoord: geen gedwongen uitkoop en lagere bescherming wolf

Coalitiepartijen in Gelderland willen geen gedwongen uitkoop van boeren en een lagere beschermde status van de wolf. Ook blijven ze bij hun standpunt dat de deadline van de stikstofdoelen naar 2035 moet. Dat staat in het coalitieakkoord 'Gelderland gewoon doen', dat BBB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP woensdagmiddag presenteerden.

Gelders+coalitieakkoord%3A+geen+gedwongen+uitkoop+en+lagere+bescherming+wolf
© dirk hol

Wat betreft de aanpak van stikstof en de wolf lijkt het erop dat de partijen het huidige beleid willen voortzetten. BBB pleitte in april tijdens een spoeddebat over de wolf al voor meer ruimte voor afschot op het dier.

Gelderland komt met een programma Veluwe. Met het Rijk, gemeenten en waterschap wil de provincie de opgaves op het gebied van natuur, landbouw, mobiliteit, defensie, recreatie, woningbouw en water integraal oppakken. De overheden gaan dat uitbouwen tot nationaal plan, om verrommeling van het landschap, ontwrichting van de economische structuur en grote negatieve impact op de samenleving tegen te gaan.

De partijen willen na 2024 een geleidelijke afbouw van de geitenhouderij die nu op slot zit. De huidige stop is volgens hen niet meer vanzelfsprekend. 'We willen dit verstandig afbouwen met het oog op economie en gezondheid en in afstemming met de sector en andere provincies, om geen onderlinge afwenteling of verplaatsing van negatieve effecten te krijgen.'


Visie intensieve veehouderij

BBB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP pleiten bovendien voor een visie op de intensieve veehouderij. Volgens het nieuw te vormen college is er ruimte voor deze sector, maar bestaat daar nog veel onduidelijkheid over. De partijen willen verder met de samenwerking rond Greenport en een verbinding maken met de glastuinbouw, laanboomteelt, paddenstoelenteelt en de fruitsector.

De partijen zien extern salderen met andere sectoren als laatste oplossing en komen met een stikstofladder: eerst de uitstoot verminderen, dan intern salderen, vervolgens extern salderen binnen de eigen sector en als laatste extern salderen met andere sectoren. Stikstofruimte willen zij bij voorkeur via de stikstofbank laten lopen om handel in emissie te voorkomen. De scheiding tussen ammoniak en stikstofoxide zien de fracties als wenselijk.


Verantwoordelijkheid nemen

Alle sectoren nemen hun verantwoordelijkheid om de uitstoot van stikstof te verminderen en er moet geen afschuifgedrag plaatsvinden, beogen de fracties. Bovendien blijven de partijen zich ervoor inzetten dat de beschikbare stikstofruimte uit de provincie ook in of voor Gelderland wordt gebruikt.

Het nieuw te vormen college wil geen nieuwe windmolens zolang de herziene omgevingsverordening Gelderland niet is vastgesteld. De bouw van een kleine kerncentrale beschouwen de partijen als serieus alternatief. 'We onderzoeken de mogelijkheden en stimuleren en benutten de kennisontwikkeling hierover in Gelderland.'


Zes gedeputeerden

Het college zal bestaan uit zes gedeputeerden. LTO Noord-regiobestuurder Harold Zoet (BBB) wordt gedeputeerde voor landbouw en biodiversiteit/natuur/stikstof. Hij volgt daarmee CDA'er Peter Drenth op. Drenth gaat zich in het nieuwe provinciebestuur bezighouden met algemeen bestuur, erfgoed en cultuur en het programma Veluwe/transitie Foodvalley.

Verder gaat het college bestaan uit BBB'er Ans Mol-van de Camp (water, energie, gezonde leefomgeving en vergunningverlening, toezicht en handhaving) en VVD'er Helga Witjes (financiën, economie en innovatie, sport). ChristenUnie schuift Dirk Vreugdenhil naar voren als gedeputeerde leefbaarheid, wonen en ruimte en SGP doet dat met Klaas Ruitenberg voor openbaar vervoer, infrastructuur en verkeersveiligheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer