Melkveehouder Harm Wientjes: 'Kosten mestafzet gaan richting nul'
Nieuwe Oogst houdt in samenwerking met Rabobank op dinsdag 20 juni een webinar over de melkveehouderij in transitie. Hierin wordt besproken wat opgaven zoals water, klimaat en stikstof betekenen voor de bedrijfsvoering. Een van de sprekers is Harm Wientjes uit het Brabantse Oploo. Samen met zijn broer Teun runt hij een melkveehouderij met 230 koeien. De broers zijn erin geslaagd met behulp van innovatie de stikstof- en methaanuitstoot op het bedrijf te verminderen.
Wientjes liep tijdens zijn zoektocht naar mogelijkheden voor extensiveren van het melkveebedrijf tegen de nodige obstakels aan. 'Ik vind minder koeien houden sowieso geen optie voor de sector, omdat dit ten koste gaat van de cashflow van de bedrijven. Aankoop van extra grond is hier in het oosten van de provincie Noord-Brabant vrijwel niet meer mogelijk.'
De melkveehouders werken nauw samen met een akkerbouwer om het eigen ruwvoer te kunnen telen op de percelen rondom de boerderij. Op afstand ligt nog 20 hectare in de uiterwaarden van de Maas waar de grond minder intensief en met meer oog voor biodiversiteit wordt gebruikt.
Biogas
De melkproductie van Melkveehouderij Schipperspeel gaat naar FrieslandCampina. Dit zuivelconcern heeft meegewerkt aan de innovaties die Wientjes wilde doorvoeren op zijn bedrijf. Er staat een Jumpstart-monomestvergister op het erf. De mest van de stallen wordt opgevangen in een speciale silo waar bacteriën ervoor zorgen dat er biogas ontstaat. Dit gas drijft een verbrandingsmotor aan waarvan de energie aan het net wordt geleverd.
De warmte van de motor gebruikt Wientjes voor de ammoniakstripper. Dit apparaat zorgt ervoor dat de ammoniak in de mest wordt gescheiden en geconcentreerd wordt opgevangen als kunstmestvervanger. Wat overblijft, is een harde fractie die particulieren en hoveniers ophalen.
Opbrengst
Wientjes rekent globaal door wat deze installatie hem oplevert. 'Wij produceren 7.000 ton mest per jaar. Daarvan moesten we voorheen vanwege stikstofoverschot 3.000 ton afvoeren. Dat kostte zo'n 50.000 euro. Met deze mestvergister hebben we eigenlijk alleen de kosten van de afzet van dikke fractie. Maar dat wordt weer gelijkgetrokken door het feit dat ik geen kunstmest hoef aan te schaffen. De opbrengst van de opgewekte energie staat ongeveer gelijk aan de kosten en afschrijving van de installatie', licht hij toe.
'Voor ons bedrijf is deze constructie prima', vindt de melkveehouder. 'We hebben te weinig koeien om een grote installatie neer te zetten die ook groen gas kan maken. Daarvoor heb je meer mest nodig. We hopen in de toekomst toch nog iets te groeien in het aantal koeien. Dus wie weet is productie van groen gas in de toekomst voor ons bedrijf nog steeds een optie.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Withag weidesleep 6 mtr hydro
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland T6.155 AutoCommand
2022, P.O.A.
-
Hemach Rubberschuif vast driepunt 2,25 m
Gebruikt, € 685
-
Kuhn GF 10802-T
2012, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %