Varkenshouders moeten jaar vooruit plannen bij Danish Crown
Varkenshouders die leveren aan Danish Crown, moeten vanaf 1 juli een jaar vooruit het aantal vleesvarkens doorgeven dat ze laten slachten. Het Deense vleesbedrijf neemt deze maatregel vanwege grote schommelingen in aantal leveringen van afgelopen jaren die een aanslag waren op de verdiencapaciteit.
In de afgelopen drie jaar schommelde het aantal varkens dat Danish Crown heeft geslacht enorm. Eerst ging het van ongeveer 215.000 naar 280.000 varkens per week. Nu is het weer gedaald naar zo'n 200.000 varkens per week. Deze schommelingen zijn ongeveer zo groot als de hele capaciteit van de slachterij in het Deense Horsens.
'Dit maakte het voor Danish Crown bijna onmogelijk om de productie te optimaliseren. De slachtkosten stijgen als er periodes zijn met capaciteitsgebrek en periodes met overcapaciteit. Er was een enorme buffercapaciteit nodig die de coöperatie tientallen miljoenen euro's per jaar heeft gekost en dat is niet houdbaar', zegt bestuursvoorzitter Erik Bredholt van Danish Crown.
Dit was ook een van de redenen om onlangs de slachterij in het Deense Sæby te sluiten.
A-varkens en B-varkens
Om de verdiencapaciteit van de slachterij verder te verbeteren, heeft de raad van bestuur besloten dat leden-varkenshouders vooraf hun hoeveelheid A-varkens moeten doorgeven. Dat zijn de varkens waarvan ze de hoogste uitbetalingsprijs krijgen.De varkenshouders geven dan een jaar vooruit per kwartaal aan hoeveel varkens ze verwachten te leveren. Daarbovenop kunnen ze nog wel B-varkens leveren, maar daarvoor geldt in principe altijd een korting die afhankelijk is van de marktomstandigheden.
Wanneer de varkenshouders zich aan de aantallen A-varkens houden, krijgen ze de maximale uitbetaling. Als de raad van bestuur van Danish Crown constateert dat er een te grote onevenwichtigheid is in de varkensleveringen, dan kunnen ze het stabiliteitsmasker activeren. Dertig dagen na activering van dit stabiliteitsmasker krijgen de varkenshouders dan te maken met een korting op de uitbetaling als ze 10 procent meer of minder leveren dan vooraf afgesproken.
De korting bij 10 procent te veel leveren betreft 220 Deense kronen ofwel 29,54 euro per varken. 10 procent te weinig leveren betekent een korting van 75 Deense kronen ofwel 10,07 euro per varken. Bij 30 procent te weinig stijgt dit naar een korting van 100 Deense kronen ofwel 13,43 euro.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Evers Forest 11-303-2R62
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt Slicer 3160 TLX KC achtermaaier
2019, P.O.A.
-
Kuhn GA 8121
2011, € 13.000
-
Kuhn GA 9531+
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %