Komt er na vandaag een ander stikstofbeleid?

Het stikstofbeleid is naar verwachting het meestbesproken onderwerp tijdens het Kamerdebat woensdag over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Het belooft een spannend debat te worden, want ook het kabinet zit na het crisisberaad van vorige week vrijdag niet langer op één lijn wat betreft de stikstofaanpak.

Komt+er+na+vandaag+een+ander+stikstofbeleid%3F
© Dirk Hol

De verkiezingsuitslag heeft de coalitie aan het wankelen gebracht. Vrijdag bleek na het crisisberaad dat VVD, CDA en ChristenUnie wel willen bewegen in het stikstofdossier. D66 is hier fel op tegen. Premier Mark Rutte en minister van financiën en D66-leider Sigrid Kaag spraken vrijdag zelfs nog van 'versnellen' van de stikstofaanpak. Hoe ze dat voor ogen zagen, werd niet echt duidelijk.

Het CDA wil het coalitieakkoord openbreken en 2035 als deadline voor de stikstofdoelen hanteren, terwijl het kabinet nu nog op 2030 zit. Maar daar wil de partij pas over onderhandelen, nadat de provinciale besturen zijn gevormd.


Rutte wacht daarom een zwaar debat. Want ook de oppositie is sterk verdeeld over het stikstofbeleid. Van links zal hij worden gehouden aan de ingezette koers. Van rechts krijgt hij te maken met onder meer JA21, PVV en de grote verkiezingswinnaar BBB die een versoepeling voorstaan van de voorgenomen stikstofwet of zelfs helemaal terug willen naar de tekentafel.


Steun van oppositie

Bij een eventuele herziening van de stikstofaanpak moet de premier rekening houden met welke partijen hij straks in de Eerste Kamer zaken wil doen. Niet alleen op stikstofgebied, maar ook op andere prangende dossiers als de toeslagenaffaire en de aardgasschade in Groningen heeft hij steun van de oppositie nodig. Want ook de trage afwikkeling van die problemen hebben veel kiezers in de armen van BBB gedreven.

Oppositiepartijen willen antwoorden op hoe het kabinet de drie grote dossiers tot een goed einde gaat brengen. Mogelijk maanden wachten totdat de provinciebesturen zijn aangetreden en dan opnieuw onderhandelen, zoals het CDA wil, is voor veel partijen geen optie.


Voor de regeringspartijen, die er slecht voor staan in de peilingen, liggen nieuwe verkiezingen niet voor de hand. Maar dat geldt ook voor sommige oppositiepartijen. PVV-leider Geert Wilders heeft zijn traditionele motie van wantrouwen tegen het kabinet-Rutte IV al aangekondigd.

De start van het debat staat voor 11 uur op agenda van de Tweede Kamer en zal naar verwachting tot tegen middernacht of later duren.

U kunt het debat hier live volgen.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer