Europese landbouwministers blokkeren Mercosur-verdrag niet

De landbouwministers van de EU-landen gaan de ratificatie van het handelsverdrag met de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen niet tegenhouden. Wel willen zij garanties dat hun handelspartners zich gaan houden aan strengere milieu- en klimaatregels. Dat bleek deze week tijdens de maandelijkse landbouwraad in Brussel.

Europese+landbouwministers+blokkeren+Mercosur%2Dverdrag+niet
© Dirk Hol

Oostenrijk is het enige EU-land dat tot nu toe tegen
het verdrag is vanwege de nadelige gevolgen voor de Oostenrijkse landbouw en de vleesverwerkende industrie. Deze afwijzing is al vier jaar geleden ingenomen. De agrarische bedenkingen van Oostenrijk worden weliswaar door tien EU-landen gedeeld, maar niet omgezet in een formele verwerping.

De overeenkomst met de Mercosur-staten Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay moet in de tweede helft van het jaar worden ondertekend onder het Spaanse voorzitterschap van de EU-raad, zo is de bedoeling. Net als in 2019 zou het handelsakkoord kunnen mislukken door een definitief veto uit Wenen. De uiteindelijke beslissing van Oostenrijk ligt in handen van minister Martin Kocher van Economie Zaken, en niet bij de minister van Landbouw Norbert Totschnig.


Grote EU-landen als Duitsland en Frankrijk benadrukken dat het stilleggen of terugdraaien van Mercosur niet realistisch is. Het verdrag is immers al jaren geleden tot in detail uitonderhandeld, vooral op het gebied van im- en export.

Wel willen verscheidene EU-landen, zoals Spanje, een 'aanvulling' op het Mercosur-verdrag met betrekking tot milieuvriendelijke landbouwmethoden en bescherming van oerwoudgebieden. In dat geval zou het verdrag later dit jaar 'met een inlegvelletje' geratificeerd kunnen worden, mits Oostenrijk 'opschuift'.


Nadelige effecten

Greenpeace en de Duitse Groenen hebben zich uitgesproken tegen het verdrag. Zij stellen dat de import van goedkoop vlees uit Zuid-Amerika leidt tot grootschalige ontbossing en meer uitstoot van broeikasgassen. Maar de Europese Commissie heeft de afgelopen tijd meerdere malen benadrukt dat het handelsverdrag in Zuid-Amerika juist kan bijdragen aan duurzame landbouw en bosbehoud.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil landbouw uit het Mercosur-handelsverdrag houden. Als landbouw toch als onderdeel wordt opgenomen, moet Nederland het voorstel blokkeren, stelt de Kamer. Het kabinet moet nog een standpunt innemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer