Duitse zuivelindustrie verwacht turbulent jaar
Het Duitse Milchindustrie-Verband (MIV) verwacht een turbulent 2023. Dat heeft voorzitter Peter Stahl gezegd tijdens het Berliner Milchforum dat voor de dertiende keer werd gehouden. 'We verwachten dat de zuivelmarkt dit jaar volatiel zal blijven.'
De Duitse melkindustrie en daarmee de Duitse melkveehouderij heeft met verschillende uitdagingen tegelijk te maken, schetste Stahl. In Duitsland zijn reclameverboden aangekondigd voor voedsel dat ongezond is voor kinderen. Dat kan gaan om voeding met veel suiker, maar het gaat bijvoorbeeld ook om yoghurt met 3,5 procent vet. MIV verzet zich hiertegen, omdat dit ingaat tegen de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
De zuivelindustrie heeft verder te maken met een afnemende consumentenvraag naar zuivelproducten en een toenemende melkaanvoer. Volgens Stahl reageren consumenten sinds vorig jaar op de inflatie door minder melk, kaas en boter te kopen. 'Tegelijkertijd blijven de productiekosten voor de zuivelfabrieken hoog.'
Zuivelverkopen
De MIV ziet dat de verkoopcijfers in de supermarkten sinds 2020 door de coronapandemie flink omhoog zijn geschoten. Inmiddels liggen de zuivelverkopen in Duitsland weer op het niveau van 2019. Bovendien kopen veel consumenten nu goedkope melk, boter en kaas in plaats van merkproducten en producten met toegevoegde waarde. Alleen weidemelk is een uitzondering en weet sinds 2020 een groei van meer dan 30 procent te realiseren.
Werbeverbote, ein Rückgang der Verbrauchernachfrage und gleichzeitig steigende Milchanlieferungen beschäftigen die Milchwirtschaft im ersten Quartal 2023. Das berichtet MIV-Vorsitzender Peter Stahl im Rahmen des 13. #BerlinerMilchforum|s. Link zur PM ?? https://t.co/DEkYVFocRo pic.twitter.com/sS3ZG3p1SI
— MIV (@milchindustrie) March 17, 2023
De consumptie van plantaardige producten steeg ook, in het afgelopen jaar wel minder met 'slechts' een groei van 7,3 procent. De groei van de consumptie van biologische zuivelproducten is in Duitsland inmiddels tot stilstand gekomen.
Productie flink opgeschroefd
De MIV ziet verder dat door de hoge melkprijzen de productie flink is opgeschroefd door Duitse melkveehouders, maar ook door melkveehouders in omringende landen. 'In de wereldmarkt worden echter geen maximumprijzen meer gehaald', schetst de voorzitter.
Hij verwacht dan ook niet dat in 2023 het niveau van 2022 weer gehaald wordt qua melkprijzen. Hij is zich er tegelijkertijd wel van bewust dat in de melkveehouderij de productiekosten nog steeds hoog zijn. 'Maar bij een gemiddeld prijsniveau van ruim 50 cent per kilo rauwe melk is er op dit moment geen reden om te spreken van een prijscrisis', zegt de MIV-voorzitter.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6R 155 (LH) #433569
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger Jumbo 8010L
2016, P.O.A.
-
Andex 300
Gebruikt, € 1.250
-
Lely Splendimo 320FC
2018, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %