Franse zuivelondernemingen zijn weer tegendraads
De berekende voorschotmelkprijzen zijn in januari wereldwijd met gemiddeld 1,15 euro gedaald ten opzichte van een maand eerder. De Franse zuivelbedrijven gedragen zich, zoals wel vaker, tegendraads. Zo kwam er bij Sodiaal in deze maand juist 6,12 euro per 100 kilo bij. Dit blijkt uit de nieuwe Internationale Melkprijsvergelijking van EDF en ZuivelNL.
De gemiddelde internationale melkprijs lag in januari 12,90 euro, ofwel 31,2 procent, hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De melkprijzen in Frankrijk bleven in 2022 juist flink achter bij de ontwikkeling van die in vrijwel alle andere landen. Naast de drie grote Franse zuivelondernemingen verhoogde ook het Finse Valio de melkprijs in januari, met 1,54 euro.
De melkprijs van de meeste ondernemingen daalde ten opzichte van de vorige maand. Veel bedrijven verhoogden de kosten van de vaste lasten per 1 januari 2023. In Ierland werd de btw verlaagd van 5,5 procent naar 5 procent. De grootste daling van de melkprijs was in januari te zien bij de Ierse zuivelondernemingen. Bij Kerry Agribusiness ging er 7,07 euro vanaf en bij Glanbia 5,72 euro.
FrieslandCampina verlaagde de melkprijs in januari met 2,90 euro, het Belgische Milcobel met 3 euro en het Deense Arla met 2,97 euro. De prijs van het Duitse Hochwald bleef vrijwel ongewijzigd, terwijl het Duitse DMK de prijs met 1,96 euro verlaagde.
De cijfers over de melkaanvoer zijn verzameld tot en met december van afgelopen jaar. EDF en ZuivelNL zagen dat de EU-melkaanvoer in december met 1 procent steeg ten opzichte van een maand eerder. Sinds september neemt het volume weer toe, na een langdurige periode van daling.
Het beeld is momenteel divers, volgens de onderzoekers. Het volume in België, Duitsland, Ierland, Nederland en Polen nam sterk toe. In Italië is al sinds augustus een forse afname van de melkproductie te zien. Frankrijk kon in december de groei van de maanden daarvoor niet vasthouden en noteerde een daling.
Minieme afname Europese melkproductie
De toename van de Europese melkproductie in de laatste vier maanden van het jaar zorgde ervoor dat over geheel 2022 er nog maar sprake was van een minieme afname van de melkproductie in de Europese Unie. Die daalde slechts met 0,1 procent ten opzichte van een jaar eerder.
De melkproductie in de andere belangrijke zuivelexporterende landen daalde overwegend. De melkaanvoer in Australië blijft significant afnemen (-7 procent). In Nieuw-Zeeland was een verdere afvlakking van de daling te zien (-1 procent). Argentinië ondervond sterke hinder van droogte, waardoor de krimp doorzette (-2 procent). In de Verenigde Staten nam de productie met 1 procent toe in 2022.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fella TH13010 getrokken schudder
2012, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (ZOB) #65691
Gebruikt, € 5.247
-
AS Motor Professionele zitmaaier / tuintrekker 1040 YAK 4WD (HG) #28781
Gebruikt, P.O.A.
-
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %