Nieuwe pachtnormen: prijs tuinland fors omhoog, grasland vaak lager

Landbouwminister Henk Staghouwer heeft in een brief aan de Tweede Kamer de nieuwe pachtnormen voor akkerbouw- en grasland, tuinland, agrarische gebouwen en agrarische woningen bekendgemaakt. De berekende pachtnormen voor bouw- en grasland liggen in acht van de veertien pachtprijsgebieden lager dan in 2021. Voor tuinland gaat de maximale pachtprijs fors omhoog.

Nieuwe+pachtnormen%3A+prijs+tuinland+fors+omhoog%2C+grasland+vaak+lager
© Twan Wiermans

Jaarlijks worden per 1 juli de hoogst toelaatbare pachtprijzen voor landbouwgrond vastgesteld. Deze prijzen zijn door Wageningen Economic Research berekend conform de uitgangspunten van Pachtprijzenbesluit 2017. De nieuwe pachtnormen zijn berekend op basis van de bedrijfsresultaten van middelgrote en grote akkerbouw- en melkveebedrijven in de periode 2016-2020. Voor 2021 is dat gebeurd op basis van de bedrijfsresultaten in de jaren 2015-2019.

De pachtnormen 2022 van los bouw- en grasland zijn in vijf van de veertien pachtprijsgebieden hoger, maar in acht gebieden lager dan de pachtnormen 2021. Voor zeven gebieden is de verandering beperkt tot maximaal plus of min 3 procent.


Zuidwestelijk akkerbouwgebied

De grootste daling geldt voor het Zuidwestelijk akkerbouwgebied (-23 procent), dat vorig jaar nog de grootste stijging (25 procent) noteerde. Dit jaar zijn de grootste stijgingen voor het Centraal veehouderijgebied (17 procent) en het Hollands/Utrechts weidegebied (12 procent). De IJsselmeerpolders kennen met 1.245 euro per hectare de hoogste pachtprijs voor bouw- en grasland. In Waterland en Droogmakerijen ligt deze met 232 euro het laagst.

Voor tuinland zijn de normen fors omhoog gegaan. Voor deze sectoren wordt onderscheid gemaakt tussen Westelijk Holland (exclusief het gebied Boskoop en Rijneveld) en de rest van Nederland. In Westelijk Holland is het merendeel bloembollenbedrijf.


Boomkwekerijen

In de rest van Nederland zijn de boomkwekerijen in de meerderheid. Voor Westelijk Holland is de nieuwe norm 5.094 euro per hectare, 13 procent meer dan vorig jaar. Voor de rest van het land is dat 3.598 euro per hectare, een stijging van liefst 19 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer