Stikstofclaim: Aerius buiten werking stellen, anders juridische stappen
Stichting Stikstofclaim (SSC) geeft stikstofminister Christianne van der Wal tot het einde van dit jaar de tijd om het Aerius-model voor vergunningverlening buiten werking te stellen. Doet ze dat niet, dan gaat de organisatie via een kort geding met een spoedeisend karakter een rechter hierom verzoeken.
Aerius kan wat SSC betreft pas weer in gebruik worden genomen op het moment 'dat er uit berekeningen een uitkomst komt die elke redelijke wetenschappelijke twijfel wegneemt of een project middels stikstofdepositie significante gevolgen kan hebben voor de betreffende natuurgebieden.'
Stikstofclaim stelt de oproep aan de minister namens bij de stichting aangeslotenen te doen en in het bijzonder te doen namens een PAS-melder die buiten zijn schuld om een last onder dwangsom opgelegd heeft gekregen.
'Geen benadering van realiteit'
Aerius voldoet volgens SSC om meerdere redenen niet als model voor vergunningverlening. Zo meldt TNO op 26 april van dit jaar dat Aerius pas een redelijke betrouwbare berekening kan reproduceren bij een grens tussen de 1 en 10 mol/ha/jaar, terwijl er nu een niet wetenschappelijke, maar computermodelmatige grens is gesteld van 0.005 mol. 'Daardoor is de uitkomst van een rekenexercitie van het Aerius-model voor vergunningverlening geen benadering van de realiteit', aldus Stikstofclaim.
Ook het rapport van commissie Hordijk toont volgens Stikstofclaim aan dat het Aerius-model niet geschikt is voor vergunningverlening. Daarnaast concludeert ook het RIVM, verantwoordelijk voor het model, in een technische briefing aan de Tweede Kamer dat het Aerius-model ongeschikt is, aldus Stikstofclaim.
Niet te herleiden
Als vierde argument verwijst SSC naar antwoorden op Kamervragen van 6 september 2021. Daar geeft de minister aan dat depositie buiten 1 kilometer van de bron niet meer te herleiden is. 'Deze constatering staat haaks op de huidige rekenafstand waar het Aerius-model nu mee rekent, namelijk 25 kilometer.'
Tot slot wijst SSC naar een uitspraak van het Hof van Justitie van de EU van 10 november 2022. Dat arrest vermeldt dat bij een passende beoordeling voor een project elke redelijke wetenschappelijke twijfel over de gevolgen van het bewuste project weg genomen dient te worden. 'Gelet op het bovenstaande is daar bij het Aerius-model geen sprake van', concludeert Stikstofclaim.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger schudder HIT V 11100
2023, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z335E (ZOB) #29558
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GF 8702T
Gebruikt, P.O.A.
-
Sep 2 wielige tuinfrees, maaibalk, maaimachine
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag12° / 11°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %