Tuinbouwsector: TEK-regeling is nog steeds druppel op gloeiende plaat

In aanloop naar het Kameroverleg over de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) van 10 november roepen diverse tuinbouworganisaties nogmaals op om maximaal gebruik te maken van de steunmogelijkheden die Europa biedt. Maar de TEK-regeling is nog steeds een druppel op een gloeiende plaat.

Tuinbouwsector%3A+TEK%2Dregeling+is+nog+steeds+druppel+op+gloeiende+plaat
© Cor de Kock

Voor bedrijven in de glastuinbouw is de situatie met de aanpassingen van de TEK van woensdag 9 november nog niet verbeterd, laat Glastuinbouw Nederland weten. 'De consument zal voor het schap geconfronteerd worden met duurdere producten die niet van Nederlandse bodem komen. De huidige TEK-regeling kan deze trend niet keren.'

Onder de TEK is de steun voor een teler nu bepaald op maximaal 160.000 euro per jaar. De Nederlandse tuinbouw roept op de steun voor de tuinbouw in de TEK op te hogen naar Europese steunplafonds voor deze sectoren.


Energie-intensief

Bovendien is de Nederlandse tuinbouw een energie-intensief cluster, zoals erkend in het steunpakket van de Europese Unie (EU). Maar momenteel kunnen Nederlandse tuinders in de TEK geen aanspraak maken op de steunmaatregelen die de Europese Commissie voor energie-intensieve bedrijven biedt.


Andere EU-lidstaten, zoals Duitsland, bieden deze mogelijkheid wel. 'Dit leidt tot een oneerlijk speelveld en concurrentieverlies, omdat de kostprijzen voor Nederlandse telers fors hoger zijn dan die voor hun Europese concurrent', laten de sectororganisaties weten.

Het tuinbouwcluster denkt dat zonder passende steun het productaanbod in de Nederlandse schappen zal verschralen, met hogere rekeningen aan de kassa tot gevolg. 'Een TEK op maat is nodig om als glastuinbouw de energielasten op korte termijn draagbaar te maken en de transitie op de lange termijn in te zetten.'


TEK-maxima gelijk met mkb

Naast het toepassen van de EU-steunmogelijkheden, verzoeken de organisaties het kabinet de TEK-maxima voor de tuinbouw gelijk te schakelen met het reguliere midden- en kleinbedrijf (mkb). Daarnaast belemmeren de hoge toegangsdrempel en drempelprijzen het effectieve gebruik van de TEK-regeling.


Glastuinbouw Nederland, Royal FloraHolland, GroentenFruit Huis, de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten en Plantum stellen daarom voor de toegangsdrempel en drempelprijzen voor stroom en gas in de TEK te verlagen. Ook roepen de organisaties op om de TEK zo snel mogelijk open te stellen om telers zekerheid te geven voor investeringen in de energietransitie.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer