Glastuinbouw Nederland: kabinet moet verruimde Europese steun omarmen

Brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland wil dat het kabinet de verruimde Europese steunmaatregelen omarmt. Doet het kabinet dat niet, dan trekken ze de stekker uit de nationale energietransitie. De huidige Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling) zet volgens de organisatie namelijk geen zoden aan de dijk.

Glastuinbouw+Nederland%3A+kabinet+moet+verruimde+Europese+steun+omarmen
© Vidiphoto

Brussel heeft bepaald dat land- en tuinbouwbedrijven een vergoeding van maximaal 250.000 euro per bedrijf kunnen krijgen ter compensatie van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Dat bedrag was tot vorige week nog 62.000 euro. Ook biedt de Europese Unie steun aan de energie-intensieve bedrijven. Het gaat om een verruiming van 25 miljoen euro naar 50 miljoen euro per bedrijf.

Om gebruik te kunnen maken van deze steunmaatregelen, moeten bedrijven voldoen aan de richtlijnen die zijn opgesteld voor het predicaat 'energie-intensief'. Glastuinbouw Nederland geeft aan dat de meeste glastuinbouwbedrijven in Nederland hieraan voldoen. 'Daarom roepen wij het kabinet op om een passende TEK-regeling te realiseren, gebruikmakend van de ruimte die de Europese Unie biedt', meldt voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland.


Stekker uit energietransitie

Doet het kabinet dit niet, dan wordt de stekker uit de nationale energietransitie getrokken, stelt Glastuinbouw Nederland. Uit een recente enquête van de brancheorganisatie blijkt dat een op de drie glastuinders in financiële problemen zit en dat 8 procent van de ondernemers dit jaar al moet stoppen met het bedrijf. Glastuinbouw Nederland voegt nu toe dat driekwart van de ondernemers in de glastuinbouw door de energiecrisis gedwongen is om de teelt te vertragen of uit te stellen.


Volgens Glastuinbouw Nederland moet er iets gebeuren om economische schade te voorkomen. 'Een verwachte kostenstijging van 72 miljard euro is een financiële strop voor de Nederlandse economie. Dit heeft grote gevolgen voor de positie van Nederland als belangrijke leverancier van tuinbouwproducten en kastechnologieën op de Europese markt.' Daarnaast zal de consument geconfronteerd worden met duurdere producten en minder duurzame items die niet van Hollandse bodem komen, vreest de brancheorganisatie.

Naast het omarmen van de verruimde Europese steunmaatregelen, roept Glastuinbouw Nederland het kabinet op om de SDE++ in de tuinbouw uit het slop te trekken met een correctieregeling duurzame warmte. En om de landelijke energietransitie te stimuleren via de investeringsimpuls. 'Tenslotte roepen wij op om meer financiële ruimte en zekerheid te creëren voor investeringen via een uitbreiding van het Borgstellingsfonds Landbouw.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer