Adema neemt onzekerheid over geothermie Noord-Limburg niet weg
Landbouwminister Piet Adema schrijft in een Kamerbrief dat geothermie een grote rol gaat spelen in de route naar een klimaatneutrale glastuinbouw in 2040. Voor de situatie in Noord-Limburg, waar sprake is van actieve breuklijnen en geothermieprojecten zijn stilgelegd, heeft de minister nog geen oplossing.
Het toekomstperspectief op een klimaatneutrale glastuinbouw is per regio en bedrijf verschillend. 'Dit hangt onder meer af van de prijs en beschikbaarheid van productiefactoren en de teeltsoort. Maar ook de omvang van een glastuinbouwcluster en de mogelijkheden tot samenwerking speelt in veel gevallen een rol', schrijft Adema. Daarom is het volgens hem noodzakelijk dat glastuinders toegang hebben tot een lokaal of regionaal beschikbare warmtebron.
In Noord-Limburg lijkt dit wel een probleem te worden, stelt VVD-Kamerlid Peter Valstar in een ingediende motie. In de regio zijn verschillende geothermieprojecten stilgelegd op last van het Staatstoezicht op de Mijnen in verband met seismische activiteiten. 'Vanwege de aanwezigheid van breuklijnen die van nature actief zijn, speelt dit specifiek in het noorden van Limburg', staat in de Kamerbrief van Adema. Het betreft een gebied van ongeveer 800 hectare kassen, waar voornamelijk glasgroenten worden geteeld.
Schadeprotocol
Adema schrijft dat staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief werkt aan een methodiek die seismische risico's kan bepalen en dat Vijlbrief daarnaast bezig is met een schadeprotocol. Ten slotte wordt er een pilot voorbereid waarmee het kabinet wil onderzoeken of geothermie ook in ondiepere, minder profijtelijke, aardlagen mogelijk is.
Hiermee hoopt Adema voor ondernemers inzichtelijk te maken of zij nog kunnen en willen investeren in geothermie. 'Ik besef dat dit voor de glastuinders in Noord-Limburg een lastige situatie is, vooral met het oog op de energietransitie. Helaas kan ik de onzekerheid met betrekking tot de toepassing van geothermie in deze regio nu nog niet wegnemen', meldt hij. Volgens de landbouwminister zijn deze ondernemers misschien aangewezen op andere alternatieven, zoals aquathermie, zonthermie of groen gas.
Hergebruik CO2
In de Kamerbrief gaat Adema ook in op de motie van Valstar die de regering verzoekt om in samenspraak met de betrokken sectoren het hergebruik van CO2 te stimuleren. 'Uit de uitkomsten van de SDE++-ronde van 2021 blijkt dat er beschikkingen zijn toegekend aan elf carbon capture and utilization (CCU)-projecten die CO2 zullen leveren aan de glastuinbouw. Deze projecten samen zorgen voor een beschikbaarheid van 0,4 megaton externe CO2', schrijft de landbouwminister.
De doelstelling in het Klimaatakkoord betreft 2 megaton externe CO2. 'Hoewel dat doel nog niet is bereikt, is dit wel een dusdanig grote stap dat ik additionele inzet op dit moment niet nodig vind.' Daarmee beschouwt Adema de motie van Valstar als afgedaan.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Toro TIMECUTTER MR 5075-T
Nieuw, P.O.A.
-
Fendt 313 Vario Profi S4
2016, P.O.A.
-
Veiligheidsgewichtblok
Gebruikt, € 2.400
-
New Holland T7.190 PowerCommand
2019, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %