Beregenen met mobiel zonne-energiestation
Het is een opvallende verschijning in het veld. Een mobiel zonne-energiestation van 12 bij 8,5 meter torent uit boven alles in zijn omgeving en voorziet een regenhaspel van stroom. Het is de MSS48 van Agriper, het bedrijf van snijheesterteler Hans Reijnen en werktuigbouwkundige Erwann van Eyk in het Gelderse Horssen.
Door de steeds langere droogteperiodes gaf Reijnen jaarlijks 15.000 tot 20.000 euro uit aan diesel om zijn regenhaspel te laten draaien. In 2018 werd daarom het idee geboren dit met zonnepanelen te gaan doen die mobiel op een aanhanger bij een regeninstallatie zijn te plaatsen.
In 2019 bouwde Agriper een hydraulische vouwconstructie met veertig panelen, genoeg voor een pomp van 40 kuub per uur met 5 bar druk. Gestuurd door een lichtsensor draait de MSS48 elke tien minuten met de zon mee. Een windsensor legt het systeem automatisch plat boven windkracht 6. In theorie kan het tot en met windkracht 8 doorstaan.
48 panelen
Agriper heeft een tweede en grotere versie gebouwd met 48 panelen. Deze is meer afgemeten op de regeninstallatie van Reijnen met een slang van 300 meter en een diameter van 90 millimeter. Het piekvermogen is 25 kilowatt per uur. Dat is voldoende voor een pomp van 25 pk (18,5 kilowatt) die een opbrengst geeft van 55 kuub per uur waarmee een druk is op te bouwen tot 8 bar.
Het gebruik kost weinig en je kunt eerder beginnen met beregenen
Als het regent of de zon even niet schijnt, dan vangt een 50 kilowatt lithium-ionaccu het dal op en zorgt daarmee voor continuïteit. Wie een grotere regeninstallatie wil voeden met een slangdiameter van 110 millimeter of 140 millimeter, heeft een pomp van 80 tot 100 kuub per uur nodig en dus een groter paneel. 'Als de vraag er is, kunnen we het bouwen', stelt Reijnen.
Hybride uitvoering
Agriper krijgt ook vaak de vraag of het bedrijf geen hybride uitvoering wil maken of een versie met een veel grotere accu, zodat 's nachts is door te beregenen. 'Aan hybride of een grotere accu zit ook een kostenplaatje. De huidige opstelling kost al 135.000 euro en van een dieseluitvoering heb je nooit het maximale rendement. Er is al snel te veel vermogen', zegt Reijnen.
'Belangrijk is ook dat je naar een andere manier van beregenen gaat kijken. Omdat het na de investering niets meer kost, kun je nu ook prima eerder beginnen met beregenen. Dat geeft al een grote voorsprong', legt de ondernemer uit.
's Nachts beregenen hoeft niet
'Ook 's nachts beregenen is eigenlijk niet nodig. Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat het maar 2 procent verdamping scheelt, terwijl er in elk geval in snijheesters veel meer kans is op schimmel door een langere bladnatperiode', zegt Reijnen.
De snijheesterteler beregent van 7 uur tot 21 uur. Met veertien uur overdag beregenen komt hij zijn 30 hectare rond. 'Ik ben blij dat ik er 's nachts niet meer uit hoef om de regeninstallatie te verzetten of een storing te verhelpen.'
Gewicht
De hele installatie weegt 10 ton en kan maximaal 100 meter van de pomp af staan. Zonder verzetten is er in een radius van 200 meter water op te pompen. Voor de nodige stabiliteit is het paneel afgestempeld waardoor er een plaats van 6 bij 10 meter nodig is om het geheel te parkeren. De stempels zullen later hydraulisch te bedienen worden.
Het duurt drie minuten om de panelen via een afstandsbediening in te klappen. Er ontstaat dan een 10 meter lange wagen van 2,5 meter breed en 3,8 meter hoog die door een trekker kan worden verplaatst. De huidige vrachtwagentrailer is ook te voorzien van landbouwbanden voor minder bodemdruk. De kogeldruk op de trekhaak is 3 ton.
Naast de schuur
In de winter wordt de MSS48 naast de schuur geparkeerd en kan deze het stroomnet of een apparaat voeden. Het mobiele systeem levert 380 volt krachtstroom op 16 of 32 ampère. Ook kan het via 220 volt netstroom bijvoorbeeld een elektrische auto of shovel opladen.
Agriper geeft twee jaar garantie op de mobiele unit en wil deze in volgende uitvoeringen geheel gaan galvaniseren. De unit komt volgens het bedrijf ook in aanmerking voor investeringssubsidies zoals EIA, KIA, Vamil en POP3.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF 10802-T
2012, P.O.A.
-
Lemken Ploeg Juwel 8 (NT) #163810
Gebruikt, P.O.A.
-
Lemken Ploeg Juwel 8 (MM) #41239
Gebruikt, P.O.A.
-
Frontgewicht, staal - beton gewicht , 600, 800 ,1100 kilogram
Gebruikt, € 750
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %