Efsa: korter veetransport vermindert overdracht resistente bacteriën
De overdracht van resistente bacteriën tijdens diertransport kan worden verminderd door de transportduur in te korten en een grondige reiniging van voertuigen, materieel en ruimtes waar dieren worden geladen en gelost. Dit zijn de bevindingen van het wetenschappelijk advies van de European Food Safety Authority (Efsa).
In het Efsa-advies wordt het risico beoordeeld van verspreiding van antimicrobiële resistentie (AMR) onder pluimvee, varkens en runderen tijdens transport tussen boerderijen of naar slachthuizen. 'Ondanks de beschikbare gegevens die de afgelopen jaren een afname van het antibioticagebruik laten zien, blijft AMR een dringend probleem voor de volksgezondheid dat op mondiaal en internationaal niveau moet worden aangepakt', zegt Frank Verdonck, hoofd van de eenheid Biologische gevaren en diergezondheid en dierenwelzijn van de Efsa.
'Door de belangrijkste risicofactoren, risicobeperkende maatregelen en onderzoeksbehoeften te identificeren rond het vervoer van dieren, zet de Efsa een nieuwe stap voorwaarts in de strijd tegen AMR, gebaseerd op het principe van 'One Health'. In dat principe is de risicobeoordeling van dieren en mensen geïntegreerd ', vervolgt Verdonck.
In het advies wordt ook benadrukt dat het op de juiste manier transporteren van cruciaal belang is. Daarbij komt dat elke maatregel die de diergezondheid, het dierenwelzijn of de bioveiligheid direct voor en tijdens transport verbetert, zeer waarschijnlijk ook het risico op AMR-overdracht vermindert. De bevindingen van het advies vormen een aanvulling op de recent gepubliceerde aanbevelingen van de Efsa over het verbeteren van het dierenwelzijn tijdens transport.
Belangrijkste risicofactoren
De onderzoekers zien de aanwezigheid van resistente bacteriën bij dieren voor transport als een van de belangrijkste risicofactoren die bijdragen aan de overdracht van AMR. Andere factoren die hier vrijwel zeker aan bijdragen, zijn onder meer een verhoogde afgifte van resistente bacteriën via uitwerpselen, blootstelling aan andere dieren met meer of andere soorten resistente bacteriën, voldoende hygiëne van voertuigen en materieel en de duur van het transport.
Lange reizen die rust in verzamelcentra en controleposten vereisen, worden in het onderzoek geassocieerd met hogere risico's. Daar spelen specifieke factoren een rol, zoals nauwe contacten met dieren van verschillende boerderijen en stress.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6155M (LH) #135518
Gebruikt, P.O.A.
-
Honda HF2417HB
2014, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6200 (WD) #59211
Gebruikt, P.O.A.
-
Stihl RT 6112.1 ZL
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %