Kabinet legt prioriteit bij legaliseren PAS-melders
Het kabinet omarmt de denklijnen en de aanbevelingen uit rapport-Remkes. Voor de korte termijn ligt de prioriteit bij het legaliseren van de PAS-melders. Ook komt er een landbouwakkoord met richtinggevende afspraken over de toekomst van de landbouw. Dat melden ministers Piet Adema (LNV) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).
De ministerraad heeft vrijdagmiddag de eerste reactie van het kabinet op het rapport aan de Tweede Kamer onderschreven. Het kabinet is in lijn met het advies van Johan Remkes om vooralsnog te sturen op het halen van de stikstofdoelen in 2030, met ijkmomenten in 2025 en 2028.
Eén van de adviezen uit rapport-Remkes is het gericht en versneld wegnemen van de emissies van vijf- tot zeshonderd piekbelasters. Op deze manier kan ruimte worden gecreëerd voor onder andere PAS-melders. Remkes adviseert om hen voorrang te geven als het gaat om de inzetbare stikstofruimte die afkomstig is van piekbelasters. Op deze manier wordt volgens hem recht gedaan aan de positie van PAS-melders.
Het kabinet omarmt de denklijnen en aanbevelingen uit het rapport ‘Wat wel kan – uit de impasse en een aanzet voor perspectief’ van de heer Remkes. Dit betekent dat er o.a. gewerkt wordt aan een korte termijn aanpak voor vergunningverlening en een landbouwakkoord. 1/3
— Ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit (@minlnv) October 14, 2022
Vrijwilligheid
Het kabinet wil als het gaat om de piekbelasters met ondernemers uit diverse sectoren een gefaseerde aanpak bespreken. Deze gesprekken vinden plaats op basis van vrijwilligheid en gaan in eerste instantie over het aanpassen of verplaatsen en pas daarna over het vrijwillig op- of uitkopen van een bedrijf.
Het kabinet realiseert zich dat dit traject grote impact heeft en vindt het door Remkes genoemde tijdpad van één jaar ambitieus. Mede daarom wil het zo snel mogelijk een regeling vormgegeven. Het ministerie van LNV wil dit samen met de sector en provincies oppakken.
Landbouwakkoord
Het kabinet wil, zoals Remkes aanbeveelt, de denklijnen van het rapport samen met de sector uitwerken tot een duidelijke en stabiele koers. Doel is een meerjarige aanpak voor de landbouw en het bieden van ondersteuning om op deze manier toe te werken naar kringlooplandbouw.
Ik wil dat boeren zich weer gewaardeerd voelen. Boeren zorgen voor een vitaal platteland en dragen naast de voedselvoorziening ook zorg voor de natuur. Ik wil samen met hen aan de slag voor een duurzame toekomst voor de landbouw. https://t.co/geaeT2jX6u
— Piet Adema (@ministerlnv) October 14, 2022
Dat moet richting geven aan de toekomst van de agrarische sectoren, inclusief de bijdrage die de ketenpartijen leveren. Het akkoord vormt daarmee een belangrijke basis voor toekomstig landbouwbeleid. Hierbij zijn het rapport van Remkes en het coalitieakkoord het uitgangspunt.
Het kabinet wil de gesprekken die onder leiding van Remkes zijn gemaakt voortzetten. Dat vraagt een verantwoordelijkheid van iedereen om actief deel te nemen en naar elkaar te luisteren, botsende belangen te bespreken en te werken aan gezamenlijke oplossingen. Ook belanghebbende andere partijen als natuurorganisaties maken hier onderdeel vanuit.
Toekomst van de landbouw
Het kabinet wil zo snel mogelijk aan de slag. In november komt er een Kamerbrief met de hoofdlijnen voor de toekomst van de landbouw. Die bevat de basis voor het landbouwakkoord, waarvan het streven is deze in het eerste kwartaal 2023 te sluiten. Ook over de wijze waarop nadere invulling wordt gegeven over de aanpak van de piekbelasters wordt de Tweede Kamer in november geïnformeerd.
In november 2022 komt ook een Kamerbrief met de landelijke doelstellingen in het kader van Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) op het gebied van klimaat, water en natuur. Uiterlijk in januari 2023 zullen deze richtinggevende provinciale doelstellingen en keuzes worden vastgesteld, om na het aanleveren van de gebiedsprogramma's op 1 juli 2023 definitief te worden gemaakt.
Constructieve gesprekken
'We willen de constructieve gesprekken die de afgelopen zomer onder Remkes' leiding zijn gevoerd voortzetten. We zoeken meer dan voorheen actief de samenwerking op om tegenstellingen te overbruggen en te verenigen', verzekert stikstofminister Christianne van der Wal.
We gaan de gesprekken die de afgelopen zomer onder de heer Remkes' leiding zijn gevoerd gebruiken en voortzetten. Vertrouwen herstellen kost tijd, dat realiseren wij ons. Dit advies is dé kans om een nieuwe start te maken op weg naar een goede balans tussen economie en natuur. https://t.co/nCjwP2CIDy
— Christianne van der Wal-Zeggelink (@MinisterNenS) October 14, 2022
'Vertrouwen herstellen kost tijd, dat realiseren wij ons. Dit advies is de kans om een nieuwe start te maken op weg naar de goede balans tussen economie en natuur. Want boeren en zeker ook jonge boeren, hebben een toekomst in Nederland', stelt ze.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X940 (HA) #31419
Gebruikt, € 16.500
-
Lemken Ploeg Juwel 8 (NT) #163810
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 4066R (KK) #30893
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6155R AP
2022, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %