Kamerleden roepen op tot meer duidelijkheid voor akkerbouw over GLB
De Kamerleden Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Derk Boswijk (CDA) vinden dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit akkerbouwers zo snel mogelijk duidelijkheid moet verschaffen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor 2023.
Grinwis en Boswijk hebben daarvoor Kamervragen gesteld aan de landbouwminister. Zij wijzen vooral op de onduidelijkheid van de regelgeving rondom het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn en het addendum daarop, op de derogatiebeschikking met aanvullende voorwaarden, het nieuwe GLB en het Agrarisch Natuurbeheer.
Wist u dat 2023 voor akkerbouwers al begonnen is? Het bouwplan is klaar, de wintergerst is gezaaid, de wintertarwe volgt snel, maar de nieuwe -soms bizarre- spelregels voor 2023 uit het Europese Landbouwbeleid zijn nog steeds onduidelijk. Daarom met @DerkBoswijk vragen gesteld pic.twitter.com/HkytCL1wcy
— Pieter Grinwis (@Pieter_Grinwis) October 1, 2022
Volgens de Kamerleden wordt van de akkerbouwers verwacht dat ze op korte termijn een omslag maken in hun bedrijfsvoering. Terwijl voor de akkerbouw het teeltjaar 2023 al is begonnen met de inzaai van wintergranen. Bouwplannen worden vaak al ruim voor de start van het kalenderjaar vastgesteld. Grinwis en Boswijk vragen zich verder af of de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland überhaupt in staat is om alle regels en regelgeving op tijd te implementeren.
Plots vergrote bufferstroken
Voorbeelden van de onduidelijke regels die de Kamerleden opsommen:
• De plots vergrote bufferstroken tot 3 meter. • Het wel of niet ontzien van de verplichting tot aanleg van teeltvrije zones langs waterlopen met een goede waterkwaliteit. • De vrijstelling voor verplichte rotatie en 4 procent niet-productieve landbouw in 2023 en hoe dat doorwerkt in het nieuwe GLB en het Agrarisch Natuurbeheer.
Verder willen Grinwin en Boswijk weten wanneer de simulatietool voor het nieuwe GLB wordt bijgewerkt. En ook wanneer er duidelijkheid komt over de gewaslijsten voor het zevende actieprogramma. Tot slot vragen ze de minister om flexibiliteit voor het komend teeltseizoen. Ten aanzien van het actieprogramma pleiten ze deels voor een overgangsjaar en voor het nieuwe GLB geven ze het ministerie mee om de ecoregeling toegankelijker te maken in 2023.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF13003T Cirkelschudder
Gebruikt, P.O.A.
-
Case IH PUMA 160 CVX
2014, P.O.A.
-
Fendt Slicer 3160 TLX KC achtermaaier
2019, P.O.A.
-
Stiga PARK 500 WX
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %