Nominaties Het Beste Idee van Varkensland bekend
Vijf genomineerden voor 'Het beste idee van varkensland 2022' zijn bekend. Uit tien inzendingen selecteerde de adviescommissie deze kanshebbers. De zesde finalist is het team van studenten dat op 12 oktober de studentenchallenge wint.

De urine doorlatende gasdichte band is bedacht door Johan Mathijssen. Met dit idee wordt urine in de varkensstal snel en continu afgevoerd, waardoor contact tussen urine en mest zo kort mogelijk is. Dat moet bijdragen aan reductie van de ammoniak-, methaan- en geuremissie.
Vandaag kwam het adviesteam samen om een selectie te maken uit alle kleurrijke en innoverende ideeën! Ben jij benieuwd welke 5 finalisten doorgaan naar de finale van 24 november? Blijf ons dan vooral volgen Morgen volgt meer.... pic.twitter.com/nwStLUg5zE
— Het Beste Idee van Varkensland (@HetBesteIdeeVV) September 21, 2022
Een volautomatisch krat met een gecontroleerd klimaat en tijdklok om splitsuckling succesvol toe te passen, is bedacht dor Rainier van Gelderen. De 'Pigsaver' zorgt ervoor dat biggen, die even apart worden gezet om de andere biggen meer kans te geven om biest op te nemen, automatisch weer worden losgelaten. Door biggen de eerste uren te helpen bij de biestopname, kan de biggensterfte verlaagd worden.
Soja vervangen door regionaal product
Om een groot deel van het sojavoer te vervangen, ontwikkelden Marcel en Hans ter Bleek een machine die door middel van cavitatie een groter aantal regionale producten geschikt maakt voor varkensvoer. Daarmee moet hun idee 'Trakteer je varkens op meer regionale producten' mogelijk worden.
Twan Claessens ontwikkelde een systeem dat digitaal gekoppeld kan worden aan de administratie van de medicatie. Daarmee kan op individueel dierniveau het toedienen en registreren van vaccins, antibiotica, gezondheidsmonitoring en dierwelzijn worden bijgehouden. Een eerste pilot van het 'Health System' wordt momenteel op dierenartsenpraktijk De Lintjeshof gedaan.
Kunstmatige intelligentie tegen doodliggen
Met behulp van kunstmatige intelligentie is het volgens Sander Baijens mogelijk om te zorgen voor minder biggensterfte in het vrijloopkraamhok. Een camera met beeldherkenning is zijn idee: BigLife: Artificial intelligence als middel tegen doodliggen. Deze herkent de situatie waarbij de zeug op haar biggen gaat liggen. Vervolgens wordt het geluid van een big hard afgespeeld, waardoor de zeug op natuurlijke wijze wordt gestimuleerd om op te staan.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 320MC
2008, P.O.A.
-
New Holland TNHT4.85
2016, P.O.A.
-
Holaras Jumbo HK-HUS kuilverdeler
2024, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (SB) #49806
Gebruikt, € 3.289
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag14° / 3°10 %