TNO: sturen op emissie in plaats van depositie
Om uit de stikstofproblematiek te komen, moet de focus verlegd worden van het sturen op depositie naar het sturen op emissies. Dat zou moeten worden gecombineerd met verfijnder meten van emissies aan de bron. Dat staat in de dinsdag verschenen analyse 'Een weg uit de stikstofproblematiek' van TNO.
Omdat er veel minder bekend is over emissies van ammoniak (vooral vanuit landbouw) dan van stikstofoxiden (vooral vanuit verkeer, industrie en bouw), kan een gescheiden beoordeling en saldering van ammoniak en stikstofoxiden ook sneller en robuuster ruimte geven om Nederland van het slot te krijgen, stelt TNO.
Het onderzoeksinstituut pleit er bovendien voor om in de stikstofaanpak onderscheid te maken tussen oplossingen op korte en op middellange termijn en voor dicht bij Natura 2000 gelegen gebieden en verder gelegen gebieden. Om snel inzicht te krijgen in de lokale emissie van de individuele bronnen stelt TNO een snelle emissiescan in de Natura 2000-gebieden voor.
Hoe krijgen we Nederland van het slot met het terugdringen van stikstofemissies? Een gescheiden beoordeling van ammoniak en stikstofoxiden kan de sleutel zijn. Meer weten? Je leest het in TNO's recente #stikstof analyse > https://t.co/r71zevkhGX pic.twitter.com/ZbWXUOpHwA
— TNO Nieuws (@TNO_nieuws) September 13, 2022
'Verleg de focus van depositie naar het meten van emissies van lokale en individuele bronnen en wat daarvoor nodig is. Daar zitten de knoppen waar ondernemers en de overheid aan kunnen draaien. Dat kan ons helpen om uit de stikstofimpasse te komen', stelt managing-director TNO Circulaire Economie en Milieu Marinke Wijngaard.
Satellietmetingen
Volgens de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek resulteert dit in een transparanter systeem dat innovatie stimuleert. 'Een bijbehorend meet- en monitoringinstrumentarium is daarbij essentieel. Niet alleen gecertificeerde metingen op de grond, maar ook gevalideerd door metingen en monitoring met satellieten in de ruimte.'
TNO pleit voor een systeem van metingen aan de bron dat eenduidig de effectiviteit van maatregelen en naleving van vergunde emissies vaststelt, zodat sturen op depositie naar bronemissies ook juridisch houdbaar is. 'Dit systeem bevat: certificering, keuring en monitoring. Dat wil zeggen controle op het functioneren van de technologie in de praktijk', stelt de onderzoeksorganisatie.
Juridisch kwetsbare situaties
Zo is volgens TNO niet alleen zeker gesteld dat innovaties het bij introductie goed doen, maar ook dat juist onderhoud, toepassing en prestatie op langere termijn gegarandeerd zijn. Omdat de emissies van stikstofoxiden betrouwbaarder te meten zijn dan die van ammoniak, kan dit bij gecombineerde saldering leiden tot juridisch kwetsbare situaties.
'Het is logischer om doelstellingen voor stikstofoxiden en ammoniak apart vast te stellen. Zo kunnen de goed inzichtelijke stikstofoxiden van nieuwe activiteiten overgecompenseerd worden met reductie van bestaande stikstofoxiden. Welke activiteiten of aanpassingen kunnen worden uitgeruild, zoals bouw, verkeer en industrie, vraagt om politieke keuzes', geeft de onderzoeksorganisatie aan.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere 328A achtermaaier met kneuzer
2012, P.O.A.
-
Viking - MF860
2007, P.O.A.
-
Kuhn GF 8703
Gebruikt, P.O.A.
-
Trioliet SOLOMIX 2 2000 ZK
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %