'U mag één keer raden'
Chemieconcern Chemours bracht in 2019 te veel gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen) op de markt. Deze stoffen worden gebruikt als koelmiddel in koelinstallaties. De vraag is groot omdat er geen chloorfluorkoolwaterstoffen (cfk's) meer als koelmiddel mogen worden geproduceerd.
Die stoffen zijn namelijk verantwoordelijk voor het ozongat. Zonder ozonlaag is er geen leven mogelijk. F-gassen zijn 22.000 keer schadelijker voor ons broeikaseffect dan het schadelijke CO2. Uitleg is overbodig.
De vraag naar F-gassen is groot en de opbrengst is uitstekend. Als mijn koelcel met dit middel wordt gevuld, betaal ik bijna 150 euro per kilo. Een simpele koelcel vraagt zomaar 30 tot 40 kilo. Chemours overschreed zijn toebedeelde quotum van deze stoffen ernstig en wordt nu geconfronteerd met een maximale boete van 1 miljoen euro, die door onze overheid kan worden opgelegd.
In Polen is die boete 7.000 euro. Italië heeft nog geen boetesysteem. Daar zal Chemours wakker van liggen. Hun omzet is circa 5 miljard euro.
Boeren zijn gemakkelijke slachtoffers in de milieuproblematiek.
De cijfers van 2020 en 2021 zijn blijkbaar nog niet bekend. Eén keer raden: zullen de overschrijdingen omhoog of omlaag zijn gegaan? Precies, dit verdienmodel wordt door landelijke en Europese wetten geen geweld aangedaan.
Boeren zijn gemakkelijke slachtoffers in de milieuproblematiek. Multinationals zijn te machtig om te worden aangepakt. Ze trekken een batterij advocaten aan die hun internationale belangen verdedigen. Ook hebben ze, doordat ze internationaal opereren, veel meer mogelijkheden met bijvoorbeeld belastingontduiking om te schuiven met hun belangen.
Boeren zijn laaghangend fruit geworden. Maak je borst nog maar natter. Dat fruit is allang weg als de grote jongens aan de beurt komen. Het klimaat wordt hier weinig beter van. Ik heb medelijden met arme politici en ambtenaren die zich gemakzuchtig richten op dat laaghangend fruit en de grote lijnen uit het oog verliezen.
Onze kwekerij ligt vlak bij een spoorlijn waar de dijk massaal is begroeid met bramen. Deze planten gedijen prima bij veel stikstof. Ze zuiveren de lucht van fijnstof en andere narigheid. Het zijn sterkhouders en ze leveren bramen op. Europa doet deze planten in de ban, want ze wil meer biodiversiteit. Ik keek deze week eens goed en het barstte van de bijen en andere insecten. Een schitterend gezicht.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 5125R + voorlader
2019, € 73.000
-
Massey Ferguson RK 451 DN
2023, € 8.500
-
Lely Splendimo 320FC Frontmaaier
2014, P.O.A.
-
Case IH PUMA 160 CVX
2014, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %