'Inflatiezorgen'
Grondstofprijzen rijzen de pan uit. Staal, olie, papier, voer en kunststoffen zorgen voor veel prijsverhogingen. Grondstofkosten van soms 50 tot 60 procent meer vormen geen uitzondering. Corona heeft veel op zijn geweten, zo ook deze ontwikkeling. Daarbij geldt ook het feit dat grondstoffen hamsteren populair is, waardoor het effect van de stijgende prijzen juist wordt versterkt.
Tot nu toe zeggen de geleerden in de Verenigde Staten (Fed) en Europa (ECB) dat het allemaal wel los zal lopen met de inflatie. Het inflatiecijfer in de Verenigde Staten was in juni al dik boven de 5 procent, terwijl ze die niet boven de 2 procent willen hebben. Europa denkt ook zo. Het zal een tijdelijk piek zijn en gaat snel weer terugzakken naar de 2 procent wordt beweerd.
Waarom vertrouw ik deze geluiden niet? Ten eerste zie ik de prijsstijgingen in mijn bedrijf enorm pieken en zie ik nergens dalende prijzen. De bereidheid hogere prijzen voor grondstoffen te betalen, nemen ze op de koop toe omdat de vraag goed is. Levertijden worden alsmaar langer en voorlopig zie ik dat niet veranderen. De consument is ook bereid producten voor een hogere prijs in te kopen.
Toen in de bouw de grondstoffenprijzen vanaf 2016 explosief stegen, gingen aannemers failliet omdat ze niet konden bouwen voor de offertes die ze hadden ingediend. Een huis bouwen is in een paar jaar tijd 30 procent duurder geworden. Schaarste in grondstoffen en vakmensen zorgen dus voor een enorme inflatie. Dat zien we niet terug in onze landelijke inflatiecijfers, want huizenprijzen worden daarin nog niet meegenomen.
De realiteit is dat ik nu de prijzen moet indienen aan retailers voor winkelacties voor komend voorjaar
Normaal gesproken wordt inflatie tegengegaan met hogere rentes. Daar is nu totaal geen sprake van, de rentes zijn nog steeds historisch laag. De ECB is ook niet van plan die te gaan verhogen, al was het alleen maar om de schuldenlanden in Europa in bescherming te nemen. Wel handig als de directeur van de ECB ook uit zo'n schuldenland komt (Christine Lagarde uit Frankrijk en Mario Draghi uit Italië).
De realiteit is dat ik nu de prijzen moet indienen aan retailers voor winkelacties voor komend voorjaar. Wat ga ik doen? Als alles duurder wordt, moeten we de prijzen verhogen. En als dat voor ons bedrijf geldt, dan geldt dat ook voor vele anderen.
Nee, de inflatie gaat volgens de kenners weer snel zakken. Mijn boerenverstand gelooft er geen biet van.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lemken Cultivator (geen schijveneg) Karat 10 (ZND) #75861
Gebruikt, € 14.959
-
John Deere - 6155M PQ
2021, P.O.A.
-
Valtra T234A
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 6480 Dyna-6
2006, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %
-
Woensdag9° / 6°85 %