Mineralenplanner brengt gebruiksruimte in beeld

'Met de mineralenplanner kunnen akkerbouwers hun gebruiksruimte van mest monitoren', stelt teeltspecialist Kees Vogelaar van AgroVision. 'Dat voorkomt dat ze achteraf voor verrassingen komen te staan door overschrijding van de gebruiksnormen.'

Mineralenplanner+brengt+gebruiksruimte+in+beeld
© Twan Wiermans

Ook de huidige hoge kunstmestprijzen maken het voor telers aantrekkelijk gebruik te maken van dergelijke modules. 'Ze willen organische mest zo optimaal mogelijk benutten om kosten van kunstmest te beperken', zegt Vogelaar. De mineralenplanner is een aanvullende module op het teeltregistratiesysteem van AgroVision, een bedrijf dat softwareoplossingen levert.

De planner kan niet zonder teeltregistratie. Het zorgt dat mestverbruik, grondonderzoeken en teeltplannen automatisch worden verwerkt in de berekening. De mineralenplanner berekent de beschikbare ruimte en geeft telers inzicht in de benutting van de gebruiksruimte van alle mestsoorten.


Werkelijk verbruik

Vogelaar weet dat veel akkerbouwers 's winters met hun adviseur een mineraalplan maken. 'Maar het werkelijke verbruik wijkt vaak af van de planning. Dan is er nog geen kennis van de exacte samenstelling van organische mest.'

Bij het mest uitrijden krijgt de teler de mestanalyse en is te zien wat er aan stikstof en fosfaat is gebruikt. 'Met de werkelijke cijfers kun je de berekening bijstellen en heb je in beeld wat de overgebleven gebruiksruimte is', legt Vogelaar uit.


Maximale gebruiksnorm

De maximale gebruiksnorm is vastgelegd in de database van het programma. De telers moeten zelf gegevens instellen, zoals het gewas en de grondsoort. Daar wordt automatisch de juiste norm aan gekoppeld. Ze hebben met de mineralenplanner inzicht in hoe dicht ze in de buurt komen van het maximum.

'Er verschijnen rode cijfers als een waarde wordt overschreden', zegt Vogelaar. Overigens is het uitgangspunt voor indeling van fosfaatklassen onlangs gewijzigd van Pw naar bepaling op basis van P-CaCl2 en P-Al. De overgangsfase van bodemmonsters is vier jaar. Telers mogen dit jaar dus monsters Kees de Jong na 15 mei 2018 gebruiken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer