Selectieve voeropname hennen geen reden pootproblemen
Pootproblemen bij witte leghennen lijken geen verband te houden met een selectieve voeropname of selectieve absorptie van voer. Dat blijkt uit een pilotproject uitgevoerd door Royal GD in opdracht van Avined.
Bij met name witte leghennen zjin er sinds enkele jaren op koppelniveau problemen die worden gekenmerkt door ernstige wonden aan de tenen met wondinfecties en uitval tot gevolg. Dit wordt ook wel tenenpikkerij genoemd. Waarom dit bij sommige koppels een probleem vormt, is nog niet duidelijk.
Een duidelijke oorzaak van de pootproblemen is nog niet vastgesteld en er zijn meerdere oorzaken mogelijk. Eén hypothese is dat een verschil in opname van voedingsstoffen mee zou kunnen spelen, bijvoorbeeld door een effect op de huidkwaliteit of op het gedrag. De onbehandelde snavels van de hennen kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op de selectieve voeropname, waardoor binnen een koppel individuele verschillen kunnen ontstaan in de voersamenstelling die de dieren opnemen.
Verkennende pilot
Na signalen uit het veld is een verkennende pilot opgezet om te kijken of er aanwijzingen zijn dat de selectieve voeropname of -absorptie de voornaamste oorzaak van de problemen kan zijn. Dit is als volgt gedaan: er zijn van vijf koppels leghennen van diverse witte rassen – van zowel dieren met als zonder de klassieke pootwonden – eieren verzameld. De dooier van de eieren werd getest op gehaltes van fosfor, mangaan, ijzer, koper, zink, selenium en molybdeen.
Uit het onderzoek bleek dat bij twee van de tien koppels er een verschil was in één of twee van de geteste mineralengehaltes tussen hennen met of zonder pootwonden. Vanwege dit kleine verschil bij slechts een deel van de koppels is een verschil in voeropname of -absorptie niet als doorslaggevende factor voor pootproblemen te beschouwen.
Goed drinken, weinig stress
De conclusies van het voorgaande onderzoek blijven daardoor overeind. Het betekent dat het van belang is om ervoor te zorgen dat de hennen goed kunnen drinken. Bijplaatsen van drinkcupjes blijft hierbij van belang. Verder is het zaak om te zorgen voor zo weinig mogelijk stress. Dus altijd dezelfde kleding dragen en controlerondes steeds op hetzelfde moment.
Treden pootproblemen toch op, dan kan het dimmen van het licht of rood licht helpen om de pootproblemen te verminderen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gewichtblok 600 KG TW-B
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt 711 Vario COM2
2004, € 79.500
-
John Deere - 8370 RT AP
2019, € 209.500
-
Rogedi kuilverdeler
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %