Minder chemie vraagt extra investeringen van uientelers
Om minder afhankelijk te zijn van chemische gewasbeschermingsmiddelen, moeten uientelers investeren in onder meer mechanische onkruidbestrijding en beslissingsondersteunende systemen voor de bestrijding van schimmelziekten.
Het afgelopen jaar zijn uientelers voor de onkruidbestrijding enkele belangrijke middelen kwijtgeraakt en de schimmelbestrijding is lastiger, nu ze in de teelt geen mancozeb meer kunnen toepassen. Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) besteedde onlangs tijdens de online Uiendag aandacht aan de uitdagingen in de gewasbescherming.
De conclusie dat uientelers extra moeten investeren om een gezond eindproduct te kunnen blijven telen, komt van LNCN-voorzitter en gespreksleider Mark Brantjes. Tijdens het webinar gaf teeltadviseur Evert Hofman van Agrifirm een toelichting op de mogelijkheden van hybrideonkruidbestrijding in uien. Docent Erno Bouma van HAS Den Bosch ging in op ziektebestrijding.
Goede basis
Hofman meent dat gangbaar een goede onkruidbestrijding zonder chemie nog niet mogelijk is. 'Het is zoeken naar de beste combinatie tussen chemisch en mechanisch. Belangrijk is een goede basis met vlak land en een snelle en gelijkmatige opkomst.'
Een uienteler moet continu weten wat op zijn percelen gebeurt
Mechanisch moeten uientelers zo dicht mogelijk op de uienrij kunnen werken met bijvoorbeeld cameragestuurde schoffelmachines, vindt Hofman. Ook ziet hij goede mogelijkheden voor spuiten op de rij in combinatie met schoffelen. De teeltadviseur noemt verder de meerwaarde van valse zaaibedden en blind eggen kort na het zaaien.
Inzet onkruidrobots
'Onkruidbestrijding wordt maatwerk, waarbij de weersomstandigheden en de ontwikkeling van het gewas een belangrijke rol spelen. Verder zijn er continu ontwikkelingen zoals de inzet van onkruidrobots die ook interessant zijn voor de uienteelt. Mijn inschatting is dat er de komende vijf jaar nog veel gaat veranderen', verklaart Hofman.
Voor een effectieve ziektebestrijding zonder mancozeb wijst Bouma op het belang van beslissingsondersteunende systemen en eigen weerstations in de uienpercelen. 'Ook bij schimmelziekten is het zaak om in het groeiseizoen constant de vinger aan de pols te houden. Een uienteler moet continu weten wat er op zijn percelen gebeurt.' Volgens de gewasbeschermingsspecialist zijn weerstations tegenwoordig redelijk betaalbaar.
Bouma adviseert om de ziektebestrijding in eerste instantie te richten op valse meeldauw. 'Met een beslissingsondersteunend systeem moet het lukken om het juiste middel op het juiste moment in te zetten. De middelen die het sterkst zijn tegen valse meeldauw, kunnen telers het beste vroeg in het seizoen inzetten om lang schoon te blijven.'
Andere schimmels
Een uienteler vraagt in hoeverre beslissingsondersteunende systemen rekening houden met andere schimmels als koprot en bladvlekkenziekte. Volgens Bouma geven ze een goed beeld van hoe middelen werken op verschillende ziekten en wat de beste keuze is afhankelijk van de situatie op een perceel.
Verder wijst de HAS-docent erop dat het afwisselen van fungiciden met andere werkingsmechanismen van belang blijft om resistentie van de middelen tegen te gaan.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson Tractor 3640 (WD) #46915
Gebruikt, € 56.580
-
Case IH PUMA 260 CVX AFS CONNECT
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt 309 CA
1998, P.O.A.
-
Fella TH 1101 TRANS
2007, € 7.000
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %