Profiel: Staghouwer gaat als politicus zijn eigen gang
De Groningse landbouw- en natuurgedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) is de beoogd minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in kabinet-Rutte IV. Met deze regionale politicus wordt net als zijn voorganger en partijgenoot Carola Schouten een warm pleitbezorger van de kringlooplandbouw, biologische landbouw en natuurinclusieve landbouw naar Den Haag gehaald.
Een rustige politicus die weet wat hij wil en zich niet snel van de wijs laat brengen. Hij is strategisch erg handig, pakt door, is standvastig en voert bovenal zijn eigen agenda. Dat typeert de 59-jarige Staghouwer vooral. Zijn voordracht komt voor veel Groningers die met hem samenwerken als verrassing.
Staghouwer is sinds april 2013 gedeputeerde van de provincie Groningen. Hij begint zijn politieke carrière in 2002 als Statenlid voor de ChristenUnie in deze provincie, later wordt hij fractievoorzitter. De inwoner van het West-Groningse Briltil heeft niet alleen veel ervaring als politicus in de land- en tuinbouw, hij weet ook als geen ander wat ondernemen is.
Bakkersfamilie
Staghouwer komt uit een bakkersfamilie. Hij volgt zijn vader op als bakker in Zuidhorn. Later wordt hij eigenaar van onder andere bakkerijen in de stad Groningen, Hoogkerk en het Groningse Westerkwartier. Enkele jaren voordat hij gedeputeerde wordt, in 2011, verkoopt hij zijn zeven bakkerijzaken.
Als gedeputeerde richt Staghouwer zich vanaf het begin af aan op de verduurzaming van de land- en tuinbouw en het agrarisch natuurbeheer. Hij zet zich in voor een verdere inrichting van de Ecologische Hoofdstructuur, het tegenwoordige Natuurnetwerk Nederland.
Natuur- en landschapsbeheer
Staghouwer is fervent voorstander van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer, dat in 2016 wordt ingevoerd. Hij is overtuigd van de werking van de collectieven. Hij vindt het belangrijk dat de sector hierin initiatief neemt en de provincie de landbouw kan ondersteunen.
Ook pilots op het gebied van een duurzame land- en tuinbouw kunnen door de inzet van Staghouwer op financiële steun van de provincie rekenen. De projecten schieten door de hele provincie als paddenstoelen uit de grond. Dat de provincie agrarisch ondernemers wil helpen bij de omschakeling naar biologische landbouw, is een van Staghouwers paradepaardjes.
Intensieve veehouderij
Voor de gangbare landbouwsector loopt het allemaal veel minder soepel. Staghouwer en zijn collega-provinciebestuurders komen met strenge regelgeving voor intensieve veehouders. Deze sector gaat in Groningen op slot. Voor de ChristenUnie-bestuurder is het laveren in een coalitie met GroenLinks, PvdA, D66, VVD en CDA.
Maandag 14 oktober 2019 staat bij veel Groningse boeren in het geheugen gegrift. Staghouwer houdt voet bij stuk als honderden agrarisch ondernemers actievoeren op het Martinikerkhof bij het provinciehuis om het regionaal stikstofbeleid van tafel te krijgen. Hij trekt tot grote onvrede van de boeren de beleidsregels niet in, zoals zijn collega's in onder andere Friesland en Drenthe kort daarvoor wel hebben gedaan. Als belangrijkste reden hiervoor geeft hij aan dat anders de bouwvergunningen voor stallen stil komt te liggen.
Landelijke actiedag
Twee weken eerder, op de landelijke actiedag 1 oktober waarop duizenden boeren naar Den Haag trekken uit onvrede met het stikstofbeleid, had Staghouwer onder toeziend oog van LTO Noord-bestuurders een T-shirt met opdruk #trotsopdeboer over zijn colbert getrokken bij het uitdelen van broodjes aan reizigers op het hoofdstation in Groningen om aandacht te vragen voor de stikstofproblematiek. De gedeputeerde wilde door zijn gezicht te laten zien agrarisch ondernemers een hart onder de riem steken. Het raakt hem dat boeren in een hoekje worden gedrukt.
Zijn politieke ijdelheid zit hem soms wat in de weg. Staghouwer is er niet de man naar om tegenover de camera's toe te geven dat het misschien anders had gemoeten.
Forse deuk
De relatie tussen Staghouwer en veel Groningse boeren loopt door deze gebeurtenis een forse deuk op. Het vertrouwen in de regionale politiek was al niet zo groot vanwege de trage afhandeling van de aardbevingsschade in de provincie. Tot op de dag van vandaag is Staghouwer nog bezig deze relatie te herstellen.
Door zijn rol binnen het Interprovinciaal Overleg in het stikstofdossier heeft de Groninger regelmatig overleg in Den Haag. De lijntjes met landbouwminister Carola Schouten zijn kort. Daarom is hij vermoedelijk half december voor de ministerpost gevraagd, geeft een betrokkene aan.
Staghouwer is een man die zijn eigen gang gaat. Hij is een goede luisteraar, hij zuigt de informatie van anderen als een spons op. Maar hij laat het niet blijken dat dat hij deze informatie verwerkt. Den Haag zal aan Staghouwer moeten wennen, Staghouwer zal aan Den Haag moeten wennen. Want hij houdt er niet van om in de spotlights te staan.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger Europrofi I
Gebruikt, P.O.A.
-
Claas Arion 430 cis
2011, P.O.A.
-
Massey Ferguson 8S.225 Dyna E-Power Exclusive
2022, € 140.000
-
Lely Splendimo 320FC
Gebruikt, € 8.850
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %