Frankrijk sluit deal met China over regionalisering
Frankrijk sloot deze week als eerste lidstaat een deal met China over regionalisering. Frans van Dongen, directeur Internationale zaken van koepelorganisatie COV, spreekt van 'een teken van welwillendheid' dat perspectief biedt voor Nederland.
Regionalisering houdt in dat, als in Frankrijk bijvoorbeeld varkenspest uitbreekt, alleen het besmette gebied van export wordt uitgesloten. De rest van Frankrijk kan dan naar China blijven exporteren. De Europese Unie (EU) zet zich er al jaren voor in om regionalisering ook buiten Europa geaccepteerd te krijgen.
Omdat die gesprekken niet succesvol zijn, ook niet met landen waarmee de EU een handelsverdrag heeft met een dierparagraaf, pakten Nederland, Denemarken en Frankrijk drie jaar geleden zelf de handschoen op. Met als resultaat dat Frankrijk en China op 13 december een overeenkomst tekenden over regionalisering.
Van Dongen noemt de deal baanbrekend. 'China was altijd zeer terughoudend en heeft dit nog nooit gedaan. Het akkoord is een teken van welwillendheid.' Voor die omslag zijn er volgens hem verschillende redenen, waarvan vertrouwen een belangrijke is.
'In Europa hebben we te maken met EU-wetgeving, maar de naleving en controle daarop ligt bij de lidstaten zelf. De Fransen hebben China ervan kunnen overtuigen dat Frankrijk een eventuele uitbraak van Afrikaanse varkenspest aankan en er absoluut geen vlees uit de besmette gebieden wordt geëxporteerd.'
Strategische afwegingen
Daarnaast stelt Van Dongen dat strategische en politieke afwegingen een rol hebben gespeeld. Frankrijk is een invloedrijk land en China kan niet zonder de invoer uit derde landen. Zelfs als de varkensstapel in China weer op het niveau is van voor 2018, dan nog moet varkensvlees worden geïmporteerd. 'Maar dan moeten er wel landen zijn vanwaaruit je kunt importeren. De betrekkingen van China met handelspartners is niet altijd even goed.' Voor 2018 importeerde China 20 procent van de behoefte aan varkensvlees.
De export naar China noemt Van Dongen van groot belang voor het verdienmodel van de Nederlandse varkenshouderij. 'Zeker nu de sector volop moet investeren in verduurzaming. De vermarkting van bijproducten draagt nog altijd enkele centen bij aan de prijs.'
De Nederlandse kansen op regionalisering hangen volgens Van Dongen vooral af van de garanties die kunnen worden gegeven over de efficiency en betrouwbaarheid van de aanpak van een eventuele varkenspestuitbraak. 'Zodat het virus geen smeulend vuurtje blijft.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Hemach Rubberschuif vast driepunt 2,25 m
Gebruikt, € 685
-
AS Motor Professionele zitmaaier / tuintrekker 1040 YAK 4WD (HG) #28781
Gebruikt, P.O.A.
-
Gewichtblok 450 KG ECO
Gebruikt, P.O.A.
-
GF8501 MH
Gebruikt, € 2.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %