Smalspoorrobot kan autonoom boomgaard spuiten
AgXeed en Hol Spraying Systems hebben samen een smalspoorrobot met boomgaardspuit gebouwd. Deze robot kan behalve autonoom spuiten ook maaien en mechanisch onkruid bestrijden in boomgaarden.
Er zijn al vaker smalspoortrekkers autonoom rijdend gemaakt om in boomgaarden te werken. Robotbouwer AgXeed in het Limburgse Oirlo en fabrikant van boomgaardspuiten Hol Spraying Systems (HSS) in het Gelderse Geldermalsen pakken het anders aan. In plaats van een bestaande trekker en boomgaardspuit om te bouwen, lieten zij de AgBot-veldrobot en de spuittechniek van HSS samensmelten.
Het resultaat is een autonoom rijdende driewieler, de AgBot 2.055W3 met een compact opgebouwde boomgaardspuit die bijna eindeloos, dus ook 's nachts, kan doorwerken. Na 35 uur is de 170 liter-dieseltank van de 75 pk viercilinder Deutz motor pas leeg.
Spuitvloeistof bijvullen
Het bijvullen van spuitvloeistof moet om de vijf uur. Dit gaat automatisch en duurt een half uur. Daarvoor plaatst HSS een apart vulstation met vier keer 500 liter premix op het perceel. De Agbot haalt met het spuiten zo een capaciteit van 2 hectare per uur. Er is geen bestuurdersstoel, dus de robot is alleen met een afstandsbediening van boomgaard naar aanhanger te verzetten.
Een teler rijdt al snel vijftig keer per jaar over hetzelfde pad
De robot kan met zijn driepuntshefinrichting ook worden ingezet voor een elektrisch aangedreven 2,25 meter brede Perfect-grasmaaier, 1.80 meter brede versnipperaar of twee 55 centimeter brede vingerwieders voor mechanische onkruidbestrijding. Hij gebruikt deze werktuigen als frontwerktuig en rijdt dus, met een maximale gang van 13 kilometer per uur, in tegengestelde richting van het spuitwerk.
Vanaf 200.000 euro
De prijs van de robot met spuit wordt 200.000 euro. Met vulstation en andere werktuigen erbij wordt het 280.000 euro.
'Vanaf een boomgaard van 25 hectare kan het uit', stelt Hendrik Hol van HSS. 'Er wordt al snel 30 tot 35 keer per jaar gespoten met een beschermingsmiddel of bladvoeding. Nog tien keer grasmaaien en enkele keren onkruid schoffelen en een teler rijdt zo al snel vijftig keer per jaar over hetzelfde pad. Op biologische boomgaarden wordt nog veel vaker gespoten en gereden.'
Hol gaat uit van een besparing van 80 procent op arbeid en 30 procent op diesel. De robot valt daarbij in de MIA-/Vamil-regeling en er is POP3+-subsidie mogelijk. Energie-investeringsaftrek (EIA) niet, omdat het gaat om een dieselvoertuig.
Wat betreft opbouw en aansturing lijkt de Agbot sterk op het rupsvoertuig. In plaats van beide rupsen zijn het de achterwielen die het voertuig sturen. Nu is er alleen een derde sturend wiel bij gezet. De achterwielen (400/80R28) worden aangedreven door twee elektromotoren van 700 volt. Ook het navigeren gaat op dezelfde wijze. De robot rijdt puur op gps en heeft dus geen correctie van de bomenrijen nodig.
Eenmaal wordt de boomgaard ingemeten en op een 3D-taakkaart ingelezen. Er zijn diverse routes te kiezen. Bijvoorbeeld om rijen over te slaan om snel een boomgaard tegen appelschurft te spuiten of in tegenstelde richting langs de bomen te rijden voor maximale bedekking.
De kopakker moet daarbij 5,5 meter breed zijn vanaf de laatste paal. Informatie als luchtvochtigheid, windsnelheid en temperatuur uit managementprogramma's worden nog gekoppeld aan de robotsoftware. Deze eerste versie was nog niet voorzien van de bumper en Lidar om onverwachte obstakels te zien. De hoogte en breedte van de kruin van de bomen beïnvloeden de navigatie niet.
Intelligent Spray Application
H. Hol en Zoon, die in het verleden Douven-boomgaardspuiten verkocht en opging in John Deere Horst, ontwikkelde in 2010 boomgaardspuittechniek waaronder het ISA-systeem (Intelligent Spray Application). Dat werkt op basis van het spotspraysysteem Weed-IT van Rometron in het Gelderse Steenderen dat in de akkerbouw wordt gebruikt.
Bij het ISA-systeem herkennen twee keer drie detectiesensoren exact waar de bladmassa zich bevindt en spuiten daar gericht op. Bij open ruimtes van meer dan 10 centimeter blijven de doppen gesloten. Met de data van de sensoren is de omvang van de bomen te registreren en daarmee de groeikracht.
HSS gaat met het ISA-systeem uit van een besparing van 25 procent op water, gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Zo is meer oppervlakte te spuiten met één tankmix. De 2.000 liter-spuittank die over de gehele lengte op de robot komt te liggen, was nog niet gemonteerd. Komend jaar wil HSS tien Agbots in de praktijk brengen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Volumebak 150 cm euro aansluiting
Gebruikt, € 985
-
Case IH LUXXUM 100
2017, P.O.A.
-
Kubota B2441 + voorlader Compact traktor
Gebruikt, P.O.A.
-
TS125A Plus
Gebruikt, € 32.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %