Europese maisbond: productie op schema, toekomst baart zorgen
Terwijl in Europa de productie van mais en maiszaden op schema ligt, zijn er onder maistelers en -handelaren zorgen over de toekomstige productie en de impact van de boer tot bordstrategie.
Europese maisproducenten, verenigd in de Confederation of European Maize Producers (CEPM), kwamen deze week bij elkaar. Ze zien dat de opbrengsten op schema liggen. Wel horen daarbij hogere prijzen, omdat de wereldmarkt voor veevoergrondstoffen veel vraag kent.
Toch zien de maisproducenten op termijn de teelt van mais lastiger worden. Zo worden steeds minder middelen toegestaan om maisplagen, zoals vogelvraat, te bestrijden. Daarbij wil de Europese Unie (EU) naar een minder efficiënte landbouw, terwijl de boer-tot-bordstrategie volgens de maisbedrijven desastreuze gevolgen heeft. De achteruitgang van in de EU gemaakte producten zou leiden tot meer import. Ze vragen zich af of dat wel beter is voor het milieu.
De producenten maken zich ook zorgen over de prijs van stikstof. Dit product wordt steeds duurder en er is moeilijker aan te komen. De CEPM vraagt dan ook aan de Europese Commissie om te stoppen met importheffingen op stikstof. Dat heeft een gunstig effect op de bevoorrading van de Europese markt, wat voor volgend jaar een dalend effect heeft op de productiekosten van onder meer de maisteelt.
Vergisting of bio-ethanol
Verder wijst de CEPM op de rol van mais in het energieaanbod, door vergisting of het maken van bio-ethanol. Dit zou een aanwinst kunnen zijn in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Naast het voeden van mens en dier ziet de organisatie hierin ook een belangrijke rol voor mais weggelegd. Dit is direct beschikbaar, efficiënt en gemakkelijk te ontwikkelen, zo stellen de maisproducenten.
Voorzitter Daniel Peyraube van CEPM: 'Onze Europese mais is een topgewas met veel afzetmogelijkheden. Het heeft ook een sterk vermogen om kooldioxide uit de lucht op te vangen en als koolstof op te slaan in de bodem. En hoe beter de mais, des te meer wordt opgeslagen. Door de maisteelt te stimuleren kan Europa volledig inspelen op de behoefte van mens en klimaat.'
De CEPM is een organisatie van maisproducenten en -handelaren uit Duitsland, Bulgarije, Spanje, Frankrijk, Hongarije, Italië, Polen, Portugal, Roemenië en Slowakije. De leden vertegenwoordigen naar eigen zeggen 91 procent van het maisareaal, 60 procent van het snijmaisareaal, 92 procent van het Europese maiszaadteeltareaal en 100 procent van het suikermaisareaal.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6R 150 (BV) #492859
Gebruikt, P.O.A.
-
Kubota BX 231 compact traktor tuinbouw traktor
Gebruikt, € 14.000
-
Ford 4630
1990, P.O.A.
-
Massey Ferguson 7618 Dyna-6
2012, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %