Veehouders Woudsend proberen mais te redden na zware regenval
Boeren bij het Friese Woudsend maken zich grote zorgen over hun mais na de hevige regenval van zondag. Een kleine twintig melkveehouders is druk aan het pompen om te redden wat er te redden valt.

In korte tijd viel er zondag op sommige plekken meer dan 100 millimeter in de polder bij Woudsend, waar 150 hectare mais wordt geteeld.
'De mais was al geen succes door de regen in het voorjaar. Het seizoen kende een slechte start vanwege een nat voorjaar. Dat wat er staat, willen we er wel goed vanaf hebben', reageert veehouder Romke Schaap uit Ypecolsga.
Veel te veel
De agrarisch ondernemers hadden verwacht dat ze samen met Wetterskip Fryslân de polder maandag wel hadden drooggepompt. 'Dat gaat niet gebeuren. Het is veel te veel.'
Het is afwachten of en wat de schade in de mais is, zegt Schaap. 'Een deel van de mais heeft 24 uur onder water gestaan. Dan begint het te rotten.'
Noodpompen
Rayonmedewerkers van Wetterskip Fryslân plaatsten plaatsten zondagmiddag in het dorp bij de Indijk twee noodpompen (trekkerpompen) en bij de Koetshúsleane een noodpomp om het water versneld richting de Friese boezem af te voeren.
De poldergemalen in Friesland draaien op maximale capaciteit. Ook is het peil in de Friese boezem sinds vrijdag verlaagd om te zorgen voor extra opvangcapaciteit. Om Zuidwest-Friesland te ontlasten, heeft het waterschap het Hooglandgemaal in Stavoren ingezet om het teveel aan water uit de Friese boezem af te voeren naar het IJsselmeer.
Volgens Schaap is het goed om na te denken over de aanleg van meer waterbergingen en het vergroten van de capaciteit van poldergemalen. 'Het poldergemaal kan het bij extreme weersituaties niet aan. Dat blijkt maar weer.'
Akkerbouwers Siddeburen
Niet alleen in het melkveehouderijgebied van Woudsend viel in korte tijd veel regen, ook in het Groningse Siddeburen was het zondag raak. Daar viel zo'n 100 millimeter neerslag. Ongeveer 25 akkerbouwers kampen met wateroverlast. Akkerbouwer Simon Huizinga uit Hellum verwacht hierdoor en door het natte voorjaar geen topjaar.
'Met name in de zetmeel- en consumptieaardappelen is het nat. Daar hebben we de greppeltjes weer wat opengegraven. In bepaalde laagtes gaat het water echt moeilijk weg. Dat kunnen we als verloren beschouwen.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt Lotus 1250T schudder
2024, P.O.A.
-
Valtra Q305 trekker
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland Tractor T6.145 (MD) #692203
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 5090R (HA) #64584
Gebruikt, € 55.000
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke