DLV: voerwinst melkvee dit jaar lager dan in 2020
De voerwinst onder melkvee blijft dit jaar achter bij vorig jaar. Dit komt mede door de hoge grondstofprijzen. Maar het feit dat op steeds meer bedrijven de ruwvoervoorraden slinken, speelt ook mee. Dit blijkt uit de maandelijkse bedrijfseconomische voerwinstprognose van DLV.

Het voerwinstgetal wordt berekend op basis van de kengetallen melkprijs plus omzet en aanwas melkvee minus de voerkosten. Het kengetal geeft de melkveehouder meer inzicht in de variabele kosten. De ondernemer kan daarop sneller en tijdig bijsturen. De voerwinst melkveehouderij is berekend voor vier standaardmelkveebedrijven van DLV Advies. Deze standaardbedrijven verschillen van elkaar in intensiteit.
De voerwinst ligt onder die van vorig jaar. Maar toen waren de melkprijzen lager, weet financieel adviseur Niek Groot Wassink van DLV Advies. Volgens Flynth adviseurs en accountants draaide een aantal melkveehouders toen een negatieve marge. 'Als je hoge voerkosten hebt, met een melkprijs die net zoals vorig jaar onder het meerjarig gemiddelde ligt, loop je het risico dat de kritieke opbrengstprijs de melkprijs raakt of zelfs overschrijdt', legt Groot Wassink uit.
De melkprijs is op dit moment iets beter, deze ligt rond het meerjarig gemiddelde. Toch zijn de voerkosten nog altijd hoog, zo blijkt uit de voerwinstprognose van DLV Advies. De voerwinst blijft onder die van vorig jaar, toen de melkprijzen hoger waren. De hoge voerkosten hebben onder meer te maken met de grondstoffenmarkt. Hoewel de prijs van soja iets is gedaald, blijven de grondstoffen duur.
Ruwvoerkosten lopen op
Daarbij komt volgens Groot Wassink dat ook de ruwvoerkosten oplopen. Na drie droge jaren raken op veel bedrijven de voorraden op en ontstaat schaarste. Dit raakt zowel intensieve als extensieve melkveebedrijven. 'Normaal gesproken halen extensieve bedrijven voldoende ruwvoer van eigen land. Maar als er door droogte niets kan worden gewonnen, moet worden aangekocht. Door de schaarste zijn die aankopen op dit moment duur. Ook voor intensieve bedrijven die normaal voer aankopen, zorgt die hogere prijs voor meer voerkosten', stelt Groot Wassink.
Voor extensieve bedrijven blijft de voerwinst dicht bij vorig jaar liggen. Deze bedrijven kunnen de komende maanden de voerkosten drukken door bijvoorbeeld weidegang toe te passen. Intensievere bedrijven zijn afhankelijker van de voeraankoop. En met de huidige prijzen voor kracht- en ruwvoer, is dit een stuk lastiger. Deze bedrijven liggen in de prognose iets verder onder de lijn van vorig jaar.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X350R (BV) #692147
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (LH) #692705
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson Tractor 3640 (WD) #46915
Gebruikt, € 56.580
-
John Deere Tractor 6120M (HG) #518050
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %