Grote glastuinder krijgt hogere prijs
Grote glasgroentebedrijven krijgen gemiddeld een hogere jaarrondprijs voor hun producten dan kleine bedrijven. Dit blijkt uit promotieonderzoek van landbouweconoom Evert Los van Wageningen University & Research.
Volgens de promovendus is bij een kiloprijs van 1 euro grosso modo een toenemende bedrijfsomvang per hectare goed voor een plus van 0,05 cent. 'Een glastuinbouwbedrijf van 10 hectare heeft dan vergeleken met een bedrijf van 1 hectare een 0,5 cent hoger prijs per kilo', legt hij uit.
Los voegt eraan toe dat het verband niet volledig lineair is. 'Het verschil is niet zomaar door te trekken naar glastuinders met bijvoorbeeld 80 hectare. Dan zou het prijsverschil natuurlijk al snel behoorlijk oplopen. Bovendien zijn er te weinig gegevens beschikbaar om dat te kunnen concluderen.'
250 groentetelers
De landbouweconoom heeft de economische en bedrijfsgegevens van 250 Nederlandse groentetelers geanalyseerd, die een lening hebben bij de Rabobank. Daarbij maakte hij onderscheid tussen telers van komkommers, tomaten en paprika.
De hogere verkoopprijs is onder andere te danken aan het feit dat grote glastuinbouwbedrijven jaarrond kunnen leveren Ze hebben vaak belichting, waardoor ze eerder kunnen leveren en profiteren van hogere prijzen in deze periode.
Daarnaast zijn de transactiekosten voor afnemers bij grotere tuinderijen lager dan wanneer ze inkopen bij kleinere teeltbedrijven. 'Omdat grotere bedrijven vaak op verschillende locaties telen, kunnen de logistieke kosten eveneens minder zijn.'
Kosten
Het onderzoek van Los toont ook aan dat grote bedrijven niet minder kosten hebben per kilo product. 'Dat wordt vaak gedacht', zegt hij. 'Op het gebied van energie is er wel een schaalvoordeel.'
Daarentegen hebben grote bedrijven hogere kapitaallasten. 'Er zit meer vreemd vermogen in deze bedrijven. Ze hebben bijvoorbeeld leningen met hoge rentes bij banken afgesloten.' Hogere arbeidskosten zijn een tweede nadeel voor de grotere jongens. Kleine bedrijven met weinig leningen bij de bank kunnen ook goed boeren, zegt Los.
Schaalvergroting
De schaalvergroting heeft zich het meest doorgezet in de tomatenteelt. Trostomaten kunnen gemakkelijker op een groter oppervlak worden verbouwd. Komkommertelers hebben meestal een kleiner bedrijf, van 3 à 4 hectare. Deze teelt is lastiger te managen en vraagt veel arbeid op piekmomenten. Paprikatelers zitten wat schaalgrootte betreft tussen de twee in.
De landbouweconoom signaleert dat de glastuinbouw steeds meer private investeerders trekt.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6155M (LH) #18589
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z515E (WD) #29501
Gebruikt, € 7.123
-
Toro TIMECUTTER MX 5075-T
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X940 (HA) #31419
Gebruikt, € 16.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %